<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Svak kronekurs presser renten opp

SpareBank 1 Markets sjeføkonom Elisabeth Holvik tror den lave kronekursen vil tvinge Norges Bank til å heve renten mer enn de selv venter. 

Publisert 6. mars 2023 kl. 10.45
Oppdatert 6. mars 2023 klokken 11.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 245 ord
SER HØYERE RENTER: SpareBank 1 Markets' sjeføkonom Elisabeth Holvik frykter at Norges Bank blir nødt til å heve renten for å forsvare den norske kronen.  Foto: Iván Kverme

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Markets peker på to grunner til at Norges Bank vil heve renten mer enn de selv har antydet tidligere: Svak kronekurs og høy lønnsvekst. 

«På kort sikt kan det synes positivt med en svak kronekurs, av hensyn til eksportbedriftene og at det blir billigere for turister fra andre land å feriere i Norge. Men svak kronekurs bidrar til høye importerte priser, og da må Norges Bank svare med å heve renten,» skriver Holvik i en kommentar mandag. 

For selv om en svak kronekurs gjør at frontfagsbedriftene blir mer konkurransedyktige, og på den måten bidrar til høyere lønnsevne i eksportsektoren, mener sjeføkonomen at en svak krone over tid vil svekke konkurransekraften i norsk økonomi.

– Svekker konkurransekraften

«Over tid vil en gradvis svekkelse av konkurransekraften til norsk økonomi, sammen med høyere lønns- og prisvekst og videre vekst i offentlig sektor, gjøre Norge stadig mindre konkurransedyktig. Faren er at det blir en spiral med stadig svakere kronekurs, som smitter inn i høyere pris- og lønnsøkning i økonomien, samtidig som handelsbalansen utenom olje svekkes videre,» hevder Holvik. 

Dette mener hun at vil gjøre Norge mer sårbare for sjokk mot finanssystemene, som en pandemien, og Holvik frykter at Norges Bank må handle for å beskytte den norske kronen. 

«Faren er om Norges Bank til slutt må heve renten kraftig for å forsvare kronekursen, slik de måtte på begynnelsen av 1990-tallet,» sier sjeføkonomen.

Kronen er mandag morgen 4,5 prosent svakere enn det Norges Bank anslo for første kvartal i desember.