Konsumprisindeksen steg 0,4 prosent fra januar til februar, viser tall fra SSB fredag. På årsbasis steg indeksen 6,3 prosent, noe som er ned fra 7,0 prosent i januar.
Konsensus pekte ifølge TDN Direkt mot 6,7 prosent oppgang på årsbasis.
– Den viktigste årsaken til at prisveksten fortsetter å holde seg høy er matvareprisene. I tillegg er biler, husleie og restauranttjenester andre viktige komponenter som holder prisveksten oppe, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en kommentar.
Kjerneinflasjon også ned
Kjerneinflasjonen steg 0,7 prosent fra januar til februar, og landet dermed på 5,9 prosent på årsbasis – noe som er ned fra 6,4 prosent i desember.
Den fallende 12-månedersveksten i totalinflasjonen henger blant annet sammen med at matprisene ikke steg mer enn med 1,6 prosent fra januar til februar i år. Det er betydelig mindre enn 4,5 prosent i samme periode i 2022.
Sammenlignet med februar 2022 var prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer 8,8 prosent høyere i februar i år. I januar var tilsvarende 12-månedersvekst 12,0 prosent for matprisene.
På linje med Norges Bank
Etter at inflasjonen gjorde et voldsomt byks i januar, har analytikerne i ukene etterpå stått i kø for å jekke opp sine prognoser for hvor høyt Norges Bank vil heve renten i år.
Etter 6,4 prosent kjerneinflasjon i januar, det høyeste målt siden KPI-JAE ble innført, trodde sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken på en nedgang til 6,3 prosent. Seniorøkonom Dane Cekov i Nordea Markets var uenig, og spådde 6,6 prosent kjerneinflasjon overfor Finansavisen i forrige uke.
Begge spådommene er uansett godt over Norges Banks estimat på 5,9 prosent.
Produsentprisene ned
Produsentprisindeksen (PPI) falt med 2,9 prosent fra januar til februar, viser andre tall fra SSB fredag.
Prisfallet henger sammen med at prisene på energivarer falt 5,5 prosent, noe som igjen henger sammen med 7 prosent prisfall for råolje og naturgass, der lavere gasspriser veier inn.
Bortsett fra energivarer økte produsentprisene med 1,2 prosent siste måned.
– Gassprisen har falt betydelig siden sjokknivået i august i fjor, og har gjort at prisindeksen for utvinning av råolje og naturgass nå er nede på nivået vi hadde på høsten i 2021, sier seksjonssjef Kristiansen.
Samtidig fortsetter prisveksten i næringsmiddelindustrien. For norskproduserte næringsmidler var produsentprisene i februar nesten 20 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Kjøtt, kjøttvarer og sjømat trakk mest opp.