<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår stup i inflasjonen

Goldman Sachs spår britisk inflasjon ned fra sjokkhøye 10 prosent til under Bank of Englands mål på 2 prosent innen utgangen av 2023.

Publisert 13. mars 2023 kl. 16.11
Oppdatert 13. mars 2023 klokken 16.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord
FORLENGER PRISGARANTI: Storbritannias finansminister Jeremy Hunt. Foto: NTB

Onsdag denne uken ventes Storbritannias finansminister Jeremy Hunt å forlenge energiprisgarantien for britiske husholdninger med ytterligere tre måneder frem til og med juni. Beslutningen, som ventes å være en del av statsbudsjettet, vil i så fall avlyse en tidligere ventet økning til 3.000 pund fra april.

Garantien slik den er utformet nå, begrenser den gjennomsnittlige, årlige strømregningen pr. husholdning til 2.500 pund.

Valgløfte innfris?

Goldman Sachs tror denne beslutningen vil bidra til å sende britisk inflasjon ned fra dagens 10,1 prosent til 1,8 prosent på årsbasis innen utgangen av 2023, melder Bloomberg. I tillegg spiller selvsagt kraftig fallende gasspriser inn.

Slår prognosen til, vil den lette presset på Bank of England (BoE) når sentralbanken etterhvert begynner å vurdere en pause i sine aggressive renteøkninger. BoE ser nå for seg at inflasjonen nærmer seg 4,0 prosent innen utgangen av året, «bare» dobbelt så høyt som inflasjonsmålet.

Samtidig vil statsminister Rishi Sunak ifølge nyhetsbyrået kunne innfri det ene av de fem løftene han ga til velgerne – halvering av inflasjonen før nyttår. 

Halverer prognose

«Utsiktene for husholdningenes realinntekter har lysnet, takket være fallende energipriser og utsiktene til mer finansiell støtte. Vi venter at finansministeren vil forlenge energiprisgarantien på 2.500 pund frem til juni. Som en følge senker vi vår prognose for totalinflasjonen til 1,8 prosent innen utgangen av året, ned fra 3,6 prosent for noen uker siden», skriver Goldman-økonom Sven Jari Stehn i et kundenotat.

Samtidig advarer han om at hjemlig, britisk prispress «fremdeles er akutt til tross for noe moderasjon i det siste», og legger ifølge Bloomberg til at arbeidsmarkedet fortsatt er «veldig stramt.»

Goldman-prognosen er den laveste i en månedlig Bloomberg-undersøkelsen der økonomer i gjennomsnitt øyner 3,3 prosent inflasjon på årsbasis i fjerde kvartal 2023. I den lave enden finner vi også Citigroup, som i februar spådde 2,4 prosent.