<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aktiviteten flater ut – forventer reallønnsnedgang

I årets første rapport fra Regionalt nettverk melder deltagerbedriftene om at aktiviteten flater ut, og at færre bedrifter har rekruterings- og kapasitetsproblemer.

Publisert 16. mars 2023
Oppdatert 16. mars 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
+ mer
lead
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Ivan Kverme
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Ivan Kverme

Bedriftene i Regionalt nettverk tror aktiviteten vil holde seg stabil gjennom første halvår – en utvikling som er litt sterkere enn bedriftene ventet forrige runde. Det er imidlertid stor variasjon mellom næringene.

Andelen bedrifter som har rekrutteringsproblemer er mye lavere enn i november, og det er færre bedrifter som begrenses av kapasitetsproblemer. Samtidig er det fortsatt mange bedrifter som har full kapasitetsutnytting og knapphet på arbeidskraft, skriver Norges Bank.

Samlet sett tror bedriftene at aktivitetsveksten vil flate ut i løpet av første kvartal i 2023. Gode tider med kraftig oppgang hos oljeleverandørene, samt moderat vekst i tjenesteyting, demper nedgangen i de øvrige næringene. Fremover mot sommeren forventer oljeleverandørene at veksten vil tilta ytterligere. Samtidig ser bygg- og anleggsbedriftene for seg sterkere nedgang.

I sum rapporteres det om at aktiviteten vil holde seg «ganske stabil» gjennom andre kvartal.

Forventer reallønnsnedgang

I forhold til forrige runde forventer respondentene nå en høyere årslønnsvekst på 4,6 prosent. Teknisk beregningsutvalg justerte nylig opp prognosen sin for årets lønnsvekst til 4,9 prosent. Dermed forventer bedriftene i snitt reallønnsnedgang.

Høyest forventninger til lønnsvekst er i det blant oljeleverandørene, etterfulgt av tjenesteyterne, som anslår lønnsvekst på henholdsvis 5,0 og 4,7 prosent. Svakest vekst er ventet i varehandel og bygg- og anleggsbedriftene, som henholdsvis ser en vekst på 4,4 og 4,3 prosent.

Neste år forventer bedriftene at lønnsveksten vil avta til 3,9 prosent, drevet av lavere prisvekst fremover.

Klart flertall forventer å øke prisene

Selv om lønnsomheten i bedriftene er litt bedre enn for ett år siden, har enkelte bedrifter ikke tatt ut økte kostnader på innsatsfaktorene i økte utsalgspriser. Det demper lønnsomheten.

I første og andre kvartal i år forventer bedriftene at kostnadsveksten vil tilta, og et klart flertall av bedriftene planlegger å øke prisene med mer enn 3 prosent. Det gjelder også dersom en kun ser på de husholdningsrettede næringene.

Stemningsindikatoren som er ny av året vitner om at det er bedriftene i regionene Sørvest og Sør som er mest positive, med gjennomsnittsskåre på henholdsvis 0,7 og 0,5. Spesielt trekkes de opp av oppgangen innenfor olje og energi. 

Av de syv regionene er det Innland og Øst som ser mest dystert på fremtiden, med en gjennomsnittsskåre på henholdsvis -0,3 og -0,2. Her er det særlig nedgangen innenfor varehandel og bygg- og anleggsbedrifter som trekker ned.

Bygg og anlegg i nedoverbakke

Som følge av en svak ordreinngang i løpet av høsten vil aktiviteten i bygg- og anleggsbedriftene falle i løpet av første kvartal. Med få nye prosjekter tror bedriftene at nedgangen vil tilta ytterligere. Særlig er det færre oppdrag for offentlig sektor og svakt nyboligsalg som bidrar mest til reduksjonen. Foreløpig betegnes aktiviteten knyttet til private næringsbygg som stabil, men flere av respondentene melder om at høye byggekostnader sammen med økte renter bidrar til å presse ned investeringsviljen.

Norges Banks ønske om å kjøle ned økonomien ser dermed ut til å få ønsket virkning i en av de mer rentesensitive segmentene av Regionalt nettverk.

De næringsrettede tjenesteyterne tror oppdragsmengden vil øke noe gjennom første kvartal, og bedriftene venter at veksten vil tilta litt frem mot sommeren. Redusert aktivitet i varehandel og bygg og anlegg bidrar til mindre varetransport og svakere etterspørsel etter bemanningstjenester. Innstramming i lovverket knyttet til bruk av innleid arbeidskraft som trer i kraft 1. april ser også ut til å dempe veksten hos tjenesteyterne, ifølge Norges Bank.

Husholdningene drar opp

I rapporten fra Regionalt nettverk fra november meldte tjenesteyterne om at de ventet betydelig lavere etterspørsel fra husholdningene, med forbehold om stor usikkerhet.

Nå ser det ut til at etterspørselen fra husholdningene holder seg på et høyere nivå enn ventet. Spesielt er det restaurantene og hotellene som har bemerket en overraskende god etterspørsel, med en ordreinngang som vitner om noe videre vekst også i andre kvartal. 

Samtidig melder noen av bedriftene innenfor tjenesteytingssegmentet at kundene har blitt mer tilbakeholdne, og tilskriver oppsigelser av diverse abonnenter og medlemskap til høyere levekostnader.

Gjort endringer for 2023

I forkant av årets første rapport fra Regionalt nettverk, i et forsøk på å styrke informasjonskvaliteten og å gjøre resultatene med brukervennlige, har Norges Bank i 2023 gjort endringer knyttet til informasjonsinnhentingen og målingene.

Nå deles hvert av årets fire hovedintervjuer inn i to delintervjuer, som gjennomføres tidlig og mot slutten av kvartalet. I tillegg er antallet deltagende bedrifter i hver hovedrunde økt, samtidig som kommuner og sykehus er luket ut fra utvalget.  

Regionale serier er erstattet av en stemningsindikator for hver region, begrunnet med å bedre fange opp ulikheter i den økonomiske utviklingen på tvers av landet. Nå bes bedriftene om å sette et tall som beskriver det overordnede inntrykket av situasjonen i sin bedrift, basert på etterspørsel, utsikter og lønnsomhet. Svarene går fra -3 til 3, hvor 0 vil indikere en normalsituasjon, og de regionale indikatorene er gjennomsnittet av bedriftenes svar i hver enkelt av de syv regionene.