<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dobbelt renteheving i Sverige – varsler ytterligere økning

Svenske Riksbanken høyner styringsrenten til 3,5 prosent – akkurat som ventet. Sentralbanken varsler at enda en renteheving kan komme i juni.

Publisert 26. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 313 ord
SENTRALBANKSJEF: Erik Thedéen i svenske Riksbanken. Foto: Bloomberg

Den svenske sentralbanken, Riksbanken, setter opp styringsrenten med 50 basispunkter til 3,50 prosent fra tidligere 3,00 prosent, opplyser sentralbanken onsdag.

Ifølge estimater innhentet av Nyhetsbyrån Direkt ventet åtte av åtte spurte analytikere at Riksbanken skulle øke renten med 50 punkter.

Kronen bidrar til høyere inflasjon

I Sverige, som i resten av verden, er inflasjonen fortsatt altfor høy og langt unna inflasjonsmålet. Bortsett fra energiprisene har inflasjonen i årets første måneder vært betydelig høyere enn ventet. Kronen har ikke vært en avgjørende faktor bak den sterke prisveksten, men den har bidratt til noe høyere inflasjon. Det skriver Riksbanken i sin rentebeskjed onsdag.

«En sterkere krone vil være ønskelig i denne situasjonen», skriver Riksbanken.

Den svenske kronen svekker seg rundt 0,5 prosent mot euro etter rentebeskjeden.

Ny heving kan komme i juni

Videre skriver sentralbanken at det er viktig for tilliten til inflasjonsmålet at inflasjonen faller klart i år. For å sikre at dette blir tilfelle, må styringsrenten heves ytterligere, heter det.

Prognosen til sentralbanken viser at styringsrenten trolig heves med ytterligere 0,25 prosentpoeng i juni eller september. Med nåværende pengepolitikk forventes inflasjonen å falle tilbake i år og nå målet i 2024.

«Usikkerheten om inflasjonsutviklingen er imidlertid fortsatt stor. Ny informasjon om hvordan den vurderes å påvirke konjunktur- og inflasjonsutsiktene vil være avgjørende for hvordan pengepolitikken utformes», skriver Riksbanken.

Oppjusterer inflasjonsestimater

Riksbanken ser nå en endring i BNP på minus 0,7 prosent i 2023, mot tidligere anslag på minus 1,1 prosent. I 2024 ventes BNP-veksten å være 0,2 prosent, mot tidligere 0,9 prosent. BNP-veksten i 2025 nedjusteres noe, til 1,8 prosent fra tidligere 1,9 prosent, fremgår det av nye prognoser fra Riksbanken.

Inflasjonen (KPIF) ventes nå å være 5,9 prosent i 2023, opp fra forrige anslag på 5,5 prosent. I 2024 ventes inflasjonen å være 2,3 prosent, fra tidligere 1,9 prosent. I 2025 ventes inflasjonen å være 1,8 prosent, sammenlignet med det tidligere anslaget på 1,9 prosent.

(TDN Direkt)