Recep Tayyip Erdogan er sikret fem nye år som Tyrkias president og går dermed løs på sitt tredje tiår som landets leder. Søndag kveld ble det klart at 69-åringen hadde fått støtte fra 52,1 prosent av velgerne.
Det er imidlertid ikke alle som er glade for at «Tyrkias sterke mann» får fortsette å lede landet. Særlig investorer leter etter tegn på at Erdogan ikke vil styre markedet på samme måte som tidligere, skriver Bloomberg.
Som følge av valgresultatet faller liraen 0,64 prosent mot den amerikanske dollaren mandag morgen. Én dollar koster nå 20,06 lire, noe som nærmer seg en bunnotering for valutaen.
– Smertefull krise på vei
Fredag 26. mars var liraen på sitt svakeste, på 20,1 mot dollaren. Verre skal det imidlertid bli, mener flere meglerhus.
– En seier for Erdogan gir ingen trøst for utenlandske investorer. Med svært høy inflasjon, svært lave renter og ingen netto utenlandske valutareserver, kan en smertefull krise som vil påvirke alle verdier være på vei, sier strateg Hasnain Malik hos Tellimer i Dubai til Bloomberg.
Ifølge avisen advarer Morgan Stanley om at liraen kan nå 26 pr. dollar tidligere enn ventet, og spår 28 pr. dollar innen utgangen av 2023. Wells Fargo & Co forventer at den vil nå 23 pr. dollar allerede innen utgangen av kvartalet.
De fleste er imidlertid enige om at Erdogan kan ta ett grep som vil endre mye, som vil være å gå bort fra sin omstridte rentepolitikk.
Erdogan mener hardnakket at lavere renter fører til lavere inflasjon, og han har derfor besvart stigende priser med kutt i styringsrenten.
Spår endring
I oktober i fjor toppet det seg med en inflasjon på 85 prosent, det høyeste nivået på 24 år. Senere har inflasjonen gått ned til rundt 50 prosent, men husholdningene rammes fortsatt hardt.
Erdogan introduserer også nye, kontroversielle tiltak uten forvarsel, noe som har fått utenlandske investorer til å rømme Tyrkia. Den totale utenlandske beholdningen av tyrkiske aksjer og obligasjoner har falt med 85 prosent, eller nesten 130 milliarder dollar, siden 2013.
– Det er åpenbart at den nåværende økonomimodellen ikke fungerer. Erdogan er nok også klar over det, mener porteføljeforvalter Burak Cetinceker hos Strateji Portfoy i Istanbul.
Cetinceker mener det nå er trolig at presidenten vil starte en rolig overgang til en mer vanlig økonomisk politikk, fordi dagens politikk ikke er bærekraftig.
– Enhver indikasjon på dette vil bli positivt mottatt av markedet, legger han til.