<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kronesvekkelsen sammenfaller med Norges Banks kronesalg

Den ene hånden svekker kronen med salg mens den andre svarer med økte renter for å motvirke effekten av salget, skriver Anders T. Frøvig.

Publisert 12. juni 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 703 ord
KORRELASJONEN GLAPP: Sammenhengen mellom oljepris og dollarkurs er ikke lenger så tett. Her sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Are Haram

Den svake norske kronen er mye debattert for tiden, blant annet i Finansavisen forrige uke hvor finansprofessor Thore Johnsen ved NHH fremholdt endrede rentedifferanser som vesentlig bidragsyter og også uttrykte støtte til investor Øystein Stray Spetalens syn om at sittende regjering har et stort ansvar for utviklingen. Fredag hevdet Espen Henriksen ved Handelshøyskolen BI at rentedifferansene i liten grad kan forklare svekkelsen, og henviser til det han kaller «risikopremier», som er en sekkepost for øvrige forhold.

Uken lakseskatten ble annonsert (slutten av september i fjor) ga en statistisk signifikant svekkelse av kronen mot dollar på nær 6 prosent
Anders T. Frøvig. Foto: Privat

En velkjent faktor som har mye å si for kronens styrkeforhold mot dollar er naturligvis oljeprisen. Selv har jeg vært involvert i flere oppdrag med diskusjoner om hvilken valuta oljeselskaper på norsk sokkel bør oppta lån i. Jeg har da påpekt at den nære sammenhengen mellom kronekurs og oljepris tilsier opplåning i norske kroner, fordi lånets verdi målt i amerikanske dollar da faller med svak oljepris og øker med høy oljepris, altså en naturlig hedge (også oljeselskapenes skattebalanser i kroner tilsier finansiering i kroner).

I forbindelse med diskusjonen om kronesvekkelsen har jeg nettopp børstet støv av den enkle analysen jeg har benyttet i forbindelse med slike diskusjoner, og funnet at denne sammenhengen er blitt forrykket de siste par årene, særlig siden slutten av januar 2022:

Inflasjonsjustert oljepris og rentejustert dollarkurs mot kroner de siste 20 år, ukentlige data. Inflasjonsjustering med amerikanske inflasjonstall, rentejustering basert på løpende 3 måneders NIBOR og 3 måneders USD LIBOR (AMERIBOR fra oktober 2021).

Som det fremgår fra figuren, er sammenhengen mellom oljepris og kronekurs mot dollar tett. Imidlertid svekkes kronen betydelig i forhold til hva man ville forventet de siste to årene. Dette er også grunnen til at korrelasjonen faller fra 0,91 – hvis man kun ser på de første 18 årene – ned til 0,80 hvis man tar med hele 20-årsperioden.

Årsakene til kronesvekkelsen overlater jeg til dem som skjønner seg bedre på den slags å forklare, men noen betraktninger fra figuren i kombinasjon med økonomens vurderinger kan være av interesse:

  • Kronesvekkelsen (altså ikke absolutt, men hensyntatt oljepris) startet før rentedifferansene endret seg i kronens disfavør, ref. også Henriksens poeng i artikkelen fra fredag 9. juni.
  • Svekkelsen kan deles inn i to faser: Den første kom sommeren 2021, men denne var sammenlignbar med avviket man hadde i 2019. I stedet for å forsvinne (slik svekkelsen i 2019 gjorde), fikk man nok en betydelig svekkelse fra slutten av januar 2022 som tiltok ytterligere mot sommeren hvor det kostet hele 10 kroner per dollar selv om oljeprisen lå rundt 120 dollar fatet.
  • Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets og sjefanalytiker Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank advarte mot kronesvekkelse i januar 2022 og begrunnet den med forventede fremtidige kronesalg fra Norges Bank. Østnor fortsatte å påpeke denne sammenhengen den 31. august samme år, etter at svekkelsen var et faktum og de betydelige kronesalgene var i gang. Også Henriksen fremhevet slikt kronesalg fredag.
  • Uken lakseskatten ble annonsert (slutten av september i fjor) ga en statistisk signifikant svekkelse av kronen mot dollar på nær 6 prosent eller drøye 60 øre per dollar (etter hensyntagen til oljeprisøkningen på nær 5 dollar samme uke) – regjeringen bidrar med sitt.

Basert på ovenstående, virker det på meg som om økonomene er på sporet. Dersom Norges Banks kronesalg skulle vise seg å være en vesentlig forklaring på kronesvekkelsen, vil det jo være nærliggende å vurdere om en slik praksis er hensiktsmessig. Den ene hånden svekker kronen med salg mens den andre svarer med økte renter for å motvirke effekten av salget.

Anders T. Frøvig

Selvstendig konsulent/analytiker