Dette sier Regionalt nettverk om aktiviteten i norsk økonomi
I årets andre rapport fra Regionalt nettverk melder bedriftene om at aktiviteten samlet vil øke noe i andre kvartal og at den vil videre i tredje kvartal.
![Article lead](https://imaginary.finansavisen.no/resize?url=https%3A%2F%2Fsmooth-storage.aptoma.no%2Fusers%2Fhegnar%2Fimages%2F82706155.jpg%3Ft%5Bquality%5D%3D100%26%26accessToken%3D2683a8b6a6df1f15a958fe46448f932bc2186e3451e71c6236a648c96fb901ee)
Ifølge bedriftene i Regionalt nettverk har veksten i aktiviteten økt gjennom våren. I de fleste næringene er utviklingen bedre enn bedriftene ventet i forrige runde, men det er fortsatt stor variasjon mellom næringene, går det frem av en rapport fra Norges bank tirsdag.
Veksten skyldes i stor grad kraftig oppgang hos oljeleverandørene, men også moderat vekst i tjenesteyting. I tillegg øker aktiviteten noe blant industribedriftene. På den andre siden vokser fallet i bygg og anlegg, og salgsvolumet reduseres i varehandelen.
Fra reallønnsnedgang til oppgang
Bedriftene venter en årslønnsvekst på 5,4 prosent i år. Det er vesentlig høyere enn anslaget på 4,6 prosent i februar. Samtidig melder bedriftene om redusert lønnsomhet i andre kvartal sammenlignet med samme tid i fjor.
Flertallet av bedriftene viser til lønnsoppgjøret tidligere i våres. Samtidig peker de på at prisveksten har tiltatt i etterkant, og tror at det, i kombinasjon med lav arbeidsledighet, vil løfte lønnsveksten ytterligere. Det er tjenesteyterne og oljeleverandørene som har det høyeste anslaget på 5,5 prosent, mens varehandelen venter den laveste veksten på 5,2 prosent.
Byggeaktiviteten fortsatt i motbakke
I bygg- og anleggsnæringen begynte aktiviteten å falle i forrige kvartal, og fallet vokser videre i andre kvartal. Mange av bedriftene jobber fortsatt på oppdrag de har vunnet tidligere, men reduksjonen i ordrereservene indikerer at fallet vil tilta fremover. Nybyggingen av forretningsbygg og boliger faller kraftig, kommer det frem i rapporten.
Derimot fortsetter den positive aktivitetsveksten hos oljeleverandørene. Til tross for at energiprisene har falt litt den siste tiden, er det fortsatt stor investeringsvilje innen olje- og gassutvinning. På den andre siden dempes veksten av at boreaktiviteten på norsk sokkel holder seg relativt stabil. Enkelte kontakter peker også på at oljeselskaper har utsatt prosjekter den siste tiden som følge av at de blir for dyre å gjennomføre.
Sysselsettingen løftes av kraftig oppbemanning blant oljeleverandørene, og av økt sysselsetting hos tjenesteyterne og industribedriftene. Bygg- og anleggsbedriftene reduserer sysselsettingen, men langt mindre enn nedgangen i aktiviteten skulle tilsi.
Svak krone gir flere turister
Den svake kronekursen bidrar til mer turisme og bedre konkurransekraft for enkelte norske bedrifter. Den svake kronekursen har allerede ført til mer turisme, og bedriftene tror den vil bidra til at flere velger å feriere i Norge i sommer. På samme tid fører kronesvekkelsen til økte kostnader og høyere priser i det norske markedet.
Den norske kronen holder seg relativt konstant på rapporten torsdag.
Mindre lønnsomme
Lønnsomheten hos bedriftene er svakere enn for ett år siden. Nedgangen forklares med den kraftige oppgangen i kostnadene, og en del peker på at høy lønnsvekst vil påvirke inneværende kvartal.
Fallet er størst innen bygg og anlegg og varehandel. I disse næringene svekkes marginene av lavere aktivitetsnivå enn i fjor.