I Hurdalsplattformen lanserte Arbeiderpartiet og Senterpartiet inntektsgrensen på 750.000 kroner som skulle avgjøre hvorvidt en person skulle betale mer eller mindre i inntektsskatt. De over skattet mer, de under mindre.
De to lønnsoppgjørene som har vært siden plattformen ble presentert har gitt høyere lønnsvekst (men ikke reallønnsvekst, red. anm.) enn det historiske gjennomsnittet.
Lønnsveksten fra 2021 til 2022 var i gjennomsnitt på 4,6 prosent, mens inflasjonen i 2022 var på 5,8 prosent. Det er den høyeste lønnsveksten siden 2008, ifølge SSB.
Dermed havner en større andel av befolkningen – og flere «vanlige folk» – over denne grensen hvor de skattlegges hardere.
– En annen virkelighet
Lønnsveksten resulterer i at finansministeren dermed ønsker å droppe 750.000 kronersregelen som regjeringen lanserte i Hurdalsplattformen for mindre enn to år siden.
– Det er en annen virkelighet i dag, fordi det har vært to lønnsoppgjør mellom, sier Trygve Slagsvold Vedum til VG, som var først ute med saken.
Dermed vil noen av de som tjener over grensen på 750.000 kroner få lik eller mindre skatt til neste år, ifølge VG.
Finansministeren lanserer imidlertid ikke noen detaljert plan for hvordan skattleggingen skal skje i praksis, men han sier til VG at det ikke vil bli satt en ny grense.
– Vi skal sammen sørge for skattelette til de vi snakket om i regjeringsplattformen.
Han signaliserer også at den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften på den delen av lønnen som er over 750.000 kroner, som ble innført så sent som i fjorårets statsbudsjett, allerede skal fjernes.
– Den kommer vi til å fase ut. Den er situasjonsbestemt. Når vi til høsten kommuniserer med Stortinget om budsjettet, så kommer vi til å signalisere en vei for denne og, sier Slagsvold Vedum til avisen.