<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Økonomisk vekst og lavere inflasjon i Europa

Prisveksten avtok i eurolandene i juli. Samtidig viser ferske BNP-tall sterkere økonomisk vekst enn ventet.

Publisert 31. juli 2023 kl. 11.12
Oppdatert 31. juli 2023 klokken 11.33
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 279 ord
BREMS: Prisveksten i eurosonen er nå nede på nivået fra januar i fjor. Her fra et supermarked i Barcelona. Foto: Bloomberg

Inflasjonen i eurosonen var på 5,3 prosent i juli, viser foreløpige tall fra Eurostat. Måneden før var prisveksten på 5,5 prosent.

Det er tredje måned på rad at prisveksten avtar i eurosonen, og prisveksten er nå på det laveste nivået siden januar 2022.

Bremsen nå kom inn akkurat slik det var ventet på forhånd, ifølge Trading Economics.

Kjerneinflasjonen i eurosonen oppgis til 5,5 prosent i juli, uendret fra måneden før. Her var det i forkant ventet en brems ned til 5,4 prosent.

Mat, alkohol og tobakk hadde den største prisveksten i eurolandene i juli, med en økning på 10,8 prosent – ned fra 11,6 prosent i juni. Samtidig viser energiprisene en nedgang på 6,1 prosent, etter et fall på 5,6 prosent måneden før.

Sterkere BNP enn ventet

Mandag er det også kommet foreløpige tall for bruttonasjonalprodukt i eurosonen i andre kvartal. Disse viser en økonomisk vekst på 0,3 prosent fra kvartalet før, over konsensus på 0,2 prosent.

På årsbasis var BNP-veksten på 0,6 prosent, også dette over konsensus, som var på 0,5 prosent. Det er imidlertid den svakeste veksten siden eurosonen var i resesjon i begynnelsen av 2021.

I første kvartal i år var det flat BNP-vekst på kvartalsbasis og en vekst på 1,1 prosent på årsbasis i eurolandene.

Irland hadde størst vekst blant eurosonelandene i andre kvartal, mens Sverige sto for den største prosentvise tilbakegangen.

Renteøkning

Den europeiske sentralbank (ESB) satte i forrige uke opp styringsrenten (refi-renten) med 0,25 prosentpoeng til 4,25 prosent.

«Utviklingen etter forrige rentemøte støtter forventningen om at inflasjonen vil synke videre ut året, men vil forbli over inflasjonsmålet en lengre periode», het det fra ESB.

ESBs inflasjonsmål er på 2 prosent. Sentralbankens neste rentemøte er 14. september.