<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nær halvering i oppsigelser i USA

Antallet nye amerikanere på dagpenger øker noe igjen. Samtidig har oppsigelsene hos amerikanske bedrifter sunket til det laveste nivået på 11 måneder.

Publisert 3. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 454 ord
ARBEIDSMARKED: Her fra en jobbmesse ved en Schneider Electric-fabrikk i Hopkins, South Carolina. Foto: Bloomberg

227.000 amerikanere søkte om dagpenger for første gang i ukesperioden frem til og med 29. juli, viser nye «jobless claims»-tall fra USAs arbeidsdepartement. Det var nøyaktig som ventet på forhånd, ifølge Trading Economics.

Uken før var antallet nye amerikanere på dagpenger 221.000, det laveste nivået på fem måneder – og godt under konsensus på 235.000.

Antallet amerikanere som fortsetter å motta dagpenger – «continuing claims» – var 1.700.000 pr. 22. juli, også dette akkurat som ventet på forhånd. Continuing claims-tallet for uken før var først 1.690.000, men er revidert ned til 1.679.000.

Færre oppsigelser

Torsdag er det kommet ytterligere tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet – én dag før den tett fulgte arbeidsmarkedsrapporten «Non-farm payrolls» offentliggjøres.

USA-baserte bedrifter kunngjorde planer om å kutte 23.697 stillinger i juli, en nedgang på 42 prosent fra måneden før og det laveste nivået på 11 måneder. Det viser nye tall fra det private arbeidsformidlingsselskapet Challenger, Gray & Christmas.

Sammenlignet med juli i fjor, utgjør det en nedgang på 8 prosent fra juli i fjor.

Hittil i år har amerikanske arbeidsgivere kunngjort planer om kutt av totalt 481.906 stillinger, en økning på 203 prosent fra januar–juli i 2022.

«Arbeidsmarkedet forblir robust i møte med stigende styringsrenter, ettersom forbrukerne fortsetter å bruke penger og inflasjonen faller. Bedrifter som er lei av å gi slipp på nødvendige ansatte, finner andre måter å kutte kostnader på. Mange har bremset ansettelsene, men lønningene fortsetter å øke, særlig for de lavestlønnede», kommenterer Andrew Challenger, direktør i Challenger, Gray & Christmas.

Større jobbvekst enn ventet

Onsdag viste tall fra privat sektor i USA en sysselsettingsvekst på 324.000 personer, mens forventningen i forkant lå på 189.000.

Ifølge ADP, som står bak sysselsettingstallene fra privat sektor, går økonomien bedre enn ventet, med et sunt arbeidsmarked som stadig støtter husholdningenes pengebruk.

ADPs tall for lønnsveksten viste en økning på 6,2 prosent på årsbasis, det laveste siden november 2021.

Tirsdag viste den såkalte Jolts-undersøkelsen at etterspørselen etter arbeidskraft i USA stadig er på vei ned. Antallet nye stillinger i juli ble oppgitt til 9,58 millioner, det laveste nivået siden april 2021. Måneden før var det på 9,62 millioner, og konsensus nå lå på 9,61 millioner.

Månedens viktigste

Fredag kommer den tett fulgte arbeidsmarkedsrapporten, som viser sysselsettingsveksten utenfor landbruket i USA, også kjent som «Non-farm payrolls».

Tallet omtales gjerne som månedens viktigste nøkkeltall.

Forventningen nå er at rapporten vil vise en sysselsettingsvekst på 200.000 personer og en ledighetsrate på 3,6 prosent, ifølge Trading Economics. Reuters viser til en forventning om 179.000 blant økonomer.

Rapporten for juni viste en jobbvekst på 209.000 og en ledighet på 3,6 prosent.

Lønnsveksten ventes samtidig å avta. Gjennomsnittlig timelønnsvekst estimeres til 0,3 prosent på månedsbasis og 4,2 prosent på årsbasis, ned fra henholdsvis 0,4 og 4,4 prosent i juni.