<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

900 milliarder i skatt fra Nordsjøen

Enorme skatteinntekter fløt inn i statskassen i fjor. Det aller meste stammer fra oljeselskapene, men økningen er betydelig også for selskaper med langt mindre skattebyrde enn de globale aktørene som gravde gull i Nordsjøen. 

Publisert 10. aug. 2023
Oppdatert 10. aug. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 217 ord
Slo alle rekorder: Equinor og konsernsjef Anders Opedal fylte opp statskassen med nesten 500 milliarder skattekroner i 2022.  Foto: Eivind Yggeseth

Aldri tidligere har norske selskaper betalt så mye i skatt som i 2022. Equinors   skatteregning endte til slutt på 480 milliarder kroner, langt over det dobbelte sammenlignet med et år tidligere - som også var ny rekord. 

På de neste plassene over Norges største skattebetalere er det også olje alt sammen - og mangedoblinger av tidligere skatteregninger. Aker BP   plusset på 50 milliarder sammenlignet med 2021, Totalenergies økte med over 40 milliarder, Vår Energi   med 30 milliarder og ConocoPhillips med 25 milliarder kroner. 

Til sammen flot det inn nærmere 900 milliarder kroner i skattekroner fra Nordsjøen i fjor. 

Statkraft er et lite unntak midt oppe i alle oljemilliardene, og vi finner også energiselskapene Hafslund og Lyse med solide skatteinntekter til kommuner og fylker. 

Den samlede skatteregningen til selskapene på listen nedenfor økte med temmelig nøyaktig 600 milliarder kroner i 2022 - fra 380 til 980 milliarder kroner. 

Treganger’n: Konsernsjef Torger Rød i Vår Energi måtte ifjor ut med nesten 48 milliarder kroner i skatt. Foto: Iván Kverme