<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Prisene steg mindre enn ventet

Konsumprisindeksen steg 5,4 prosent på årsbasis, viser tall fra SSB. På forhånd var det ventet en økning på 5,6 prosent.

Publisert 10. aug. 2023
Oppdatert 10. aug. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 514 ord
NEDOVER: Prisveksten dempet seg i juli, men er fortsatt på historiske høye nivåer. Foto: Eivind Yggeseth

Konsumprisindeksen (KPI) steg 5,4 prosent fra juli 2022 til juli 2023, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag. Det er ned 1 prosent fra tolvmånedersveksten som ble målt i juni.

Fra juni til juli steg prisene med 0,4 prosent.

– Matvareprisene hadde en historisk høy månedsendring fra juni til juli i fjor. Vi har ikke målt en tilsvarende høy vekst i prisene fra juni til juli i år, noe som gjør at tolvmånedersveksten for matvareprisene faller i juli, forklarer seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

– Samme effekt ser vi for strømprisene. De falt en del mer fra juni til juli i år sammenlignet med samme periode i fjor. Dette trekker tolvmånedersveksten nedover, sier han videre.

Kristiansen minner likevel om at en prisvekst på 5,4 prosent er svært høyt i historisk sammenheng, og langt over Norges Banks inflasjonsmål på 2 prosent.

Det er likevel den laveste prisveksten på årsbasis siden april i fjor.

Trolig ingen dobbeltheving

Neste uke er det duket for rentemøte i Norges Bank, der anslagene har vært delt mellom en enkelt eller dobbeltheving.

«Totalen avtok fra 6,3 prosent til 5,4 prosent. Det betyr at avviket fra Norges Bank sitt anslag har blitt kraftig redusert til 0,1 prosentpoeng, etter en alvorlig prognosefeil på 0,4 prosentpoeng i juni. Dermed kan Norges Bank kan holde seg til planen ved å heve med 25 punkter neste uke», skriver Sara Midtgaard i Handelsbanken.

Nordeas seniorstrateg Dane Cekov forventer også at Norges Bank holder seg til planen om en heving på 25 basispunkter.

Lavere enn ventet

Ifølge estimater TDN Direkt har hentet inn fra syv økonomer var konsumprisindeksen (KPI) ventet å stige 5,6 prosent på årsbasis i juli, ned fra 6,4 prosent.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er inflasjon justert for avgiftsendringer og uten energivarer, var ventet til 6,4 prosent på årsbasis i juli. Fasit ble nøyaktig som ventet på 6,4 prosent, ned fra 7,0 prosent i juni.

– Den fallende veksttakten i matvareprisene bidrar betydelig til denne tilbakegangen i KPI-JAE, sier Kristiansen.

Kjerneinflasjonen er også Norges Banks foretrukne indikator for prisvekst.

Enormt mat-hopp

Fra juni i fjor til juni i år steg matprisene med 13,7 prosent, mens fra juli i fjor til juli i år steg de med 9,2 prosent. Prisveksten for matvarer er dermed fortsatt veldig høy, enn om den har dempet seg noe.

Fra juni til juli økte de med 3,3 prosent. Det er spesielt økte priser på kjøtt, melk, ost og egg som trekker indeksen for mat opp i juli.

Blant varene som demper tolvmånedersveksten i juli finner man bensin, diesel og strøm. Det er i sterk kontrast til trenden gjennom fjoråret, der nettopp disse varene dro opp prisveksten.

Prisene på bensin og diesel falt med henholdsvis 15,2 og 21,0 prosent fra juli 2022 til juli 2023.

Mener toppen er nådd

SEB mener toppen i kjerneinflasjonen ble nådd på 7,0 prosent, og ventet en nedgang til 6,3 prosent. Sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø sier nedgangen i kjerneinflasjonen først og fremst vil drives av baseeffekter i matvareprisene.

– Men det er alltid stor usikkerhet knyttet til matvareprisene i juli, noe som kan by på overraskelser, sier hun til TDN Direkt.

– Derfor peker vår inflasjonsprognose mot at Norges Bank holder seg fast ved sin guiding om en renteheving på 25 basispunkter neste uke.