<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rentetopp rett rundt hjørnet - snur om et år

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-bank, er helt bankers på at det blir ett rentehopp, ikke to, på torsdagens rentemøte.

Publisert 14. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 367 ord
FULL KONTROLL: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank mener rentemøte til torsdag i utgangspunktet var veldig spennende - helt til inflasjonstallene tikket inn lavere enn ventet forrige uke. Foto: SpareBank 1 SR-Bank

– Dette var egentlig utrolig spennende - helt til inflasjonstallene fra SSB tikket inn torsdag. Nå er det nærmest bankers at det blir ett rentehopp og ikke to. Det er også utenkelig at renten blir stående uendret, sier han.

I Norge ble inflasjonen 5,4 prosent i juli. Dette var lavere enn ventet og bidro til rentenedgang. Kjerneinflasjon falt fra 7,0 til 6,4 prosent.

Sjeføkonomen synes Norges Banks rentebane videre er mer spennende.

– Nå lurer jeg mest på Norges Banks rentebane videre, både når rentetoppen er, og ikke minst når renten skal ned igjen. Jeg tror vi skal ha to rentehopp til og mener rentetoppen blir i september.

«Norges Bank nøyer seg trolig med renteheving til 4,0 prosent på torsdag, samt gjentar at rentetoppen trolig blir 4,25 prosent,» kommer det frem i en analyse fra banken.

Knudsen mener rentetoppen vil holdes i snaut et år før vi får første rentenedgang rett før sommerferien neste år.

«Nå er inflasjonen omtrent som den forventede lønnsveksten i år. Det betyr også mye. Det betyr at vi igjen nærmer oss reallønnsvekst og at kjøpekraften kan styrkes igjen i en utfordrende tid med mange rentehopp på kort tid,» står det i analysen.

Har USA nådd toppen?

Onsdag kommer rentereferatet fra den amerikanske sentralbanken hvor det er knyttet stor spenning til om rentetoppen er nådd.

– Her vil vi få vite mer om hvordan sentralbanksjefen ser på rentebanen. Det er utrolig spennende å se om USA har nådd rentetoppen eller om de ser for seg å heve renten ytterligere.

– Alle signaler tyder på at er svært når toppen, men jeg tror det kommer en siste renteheving på neste møte i september.

Sjeføkonomen mener rentetoppen er nådd i september og at amerikanerne kan få rentenedgang til julegave i desember, et halvt år før Norge.

Skimter reallønnsvekst

Til fredag kommer Norges Banks forventningsundersøkelse noe som kan gi interessante signaler, mener Knudsen.

– Denne er viktig for å følge inflasjonsforventningene både generelt i norsk økonomi, men også for ulike parter i økonomien. Disse signalene er særlig interessante nå fordi vi kan fange opp om inflasjonen nok en gang vil spise opp lønnsveksten.

Sjeføkonomen legger til: 

– Det er avgjørende at arbeidstakerne kan skimte reallønnsvekst neste år. Hvis ikke kan det blir svært krevende å komme i mål med neste års viktige hovedoppgjør, avslutter han.