<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Idéen er bare tåpelig – det er nesten flaut

Brasil, Russland og Kina har tatt til orde for en felles BRICS-valuta som kan utfordre dollaren. Tidligere sjeføkonom Jim O'Neill i Goldman Sachs er ikke mye imponert. 

Publisert 15. aug. 2023 kl. 15.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 412 ord
TOPPØKONOM: Tidligere sjeføkonom i Goldman Sachs, Jim O'Neill, slakter idéen om en felles BRICS-valuta. Foto: Bloomberg

I juni i fjor uttalte Russlands president Vladimir Putin at BRICS-landene – Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – jobbet med en ny reservevaluta. I januar i år fulgte utenriksminister Sergej Lavrov opp med at temaet vil bli tatt opp under BRICS-toppmøtet i sør-afrikanske Johannesburg i slutten av august.

Kina har også oppfordret til en BRICS-valuta som skal utfordre dollaren, og etter at Brasil-president Luiz Inácio Lula da Silva nylig hengte seg på, blir idéen nå slaktet av mannen som skapte BRICS-akronymet – toppøkonomen Jim O'Neill.

– Det å skape en felles valuta for de fem sterkt avvikende økonomiene er urealistisk og bare tåpelig. De skal sette opp en BRICS-sentralbank? Hvordan skulle de gjøre det? Det er nesten flaut, sier han i et intervju med Financial Times.

– BRICS-landene har aldri oppnådd noe siden de først begynte å møtes i 2009, fortsetter O'Neill.

Sør-Afrika har avvist

Åtte år før – som sjeføkonom i Goldman Sachs i 2001 – brukte han ifølge avisen BRIC-begrepet (Sør-Afrika ble med først i 2010) i en rapport som belyste landenes økonomiske potensial, samt behovet for å omforme global økonomisk og politisk styring for å inkludere dem. Landene selv omfavnet akronymet, og samles i år til toppmøte for 15. gang.

En sør-afrikansk diplomat opplyser til Financial Times at flere titalls land har uttrykt interesse for å bli tatt inn i BRICS-blokken. Men opptakskriteriene er ikke avgjort, og spørsmålet om ekspansjon har blitt en annen konfliktlinje blant dagens fem medlemsland. 

Vertskapet for årets møte, altså Sør-Afrika, har nemlig avvist at en fellesvaluta står på dagsordenen.

– Hva de forsøker å oppnå utover kraftig symbolisme, vet jeg ikke, sier O'Neill – nå en høytstående rådgiver i den britiske tenketanken Chatham House.

Gjeldsslaver i dollar

Han erkjenner dog at dollardominansen i det globale finanssystemet ikke er gunstig for fremvoksende land.

– Dollarens rolle er ikke ideell for hvordan verden har utviklet seg. Du har alle disse økonomiene som lever med denne sykliske, evigvarende vrien av hva Federal Reserve bestemmer seg for å gjøre i USAs interesse, sier O'Neill til avisen.

Et høyaktuelt eksempel er Argentina, som sliter med enorm dollargjeld. Sentralbanken devaluerte mandag pesoen med 18 prosent mot dollar i et forsøk på å berolige investorer etter at den kontroversielle økonomiprofessoren og politikeren Javier Milei ble ytre høyres kandidat i presidentvalget 22. oktober.

Argentinsk økonomi er på vei inn i en dyp resesjon, og sentralbanken hevet mandag også styringsrenten 18 prosentpoeng til 118 prosent for å møte inflasjonen som er oppe i 115 prosent.