<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hever styringsrenten med 7,5 prosentpoeng

Tyrkias forholdsvis ferske sentralbanksjef leker ikke, og hever styringsrenten 5 prosentpoeng langt høyere enn ventet. 

Publisert 24. aug. 2023
Oppdatert 24. aug. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 236 ord
SKAL OPP: Etter at president Recep Tayyip Erdogan sikret gjenvalget, har han latt Tyrkias sentralbank få returnere tilbake til mer «rasjonell» pengepolitikk.  Foto: Bloomberg

Tyrkias sentralbank hevet torsdag styringsrenten vesentlig mer enn hva som var ventet, da de hevet renten med 7,5 prosentpoeng, til 25 prosent. 

På forhånd var det ventet at sentralbanken ville sette opp renten med 2,5 prosentpoeng, til 20 prosent, viser tall fra FactSet. 

Sentralbanken jobber med å temme en inflasjon som har vært ukontrollerbar i over halvannet år, etter at Erdogan har lagt press på sentralbanken for å holde renten nede til tross for skyhøy inflasjon. Men etter at Erdogan vant valget, innsatte han Hafize Gaye Erkan i juli, noe som ble sett på som at han nå var villig til å gi sentralbanken friere spillerom. Noe flere tolker torsdagens renteheving som et tydelig tegn på. 

Høyeste nivå siden 2004

Før møtet hadde Erkan mer enn doblet rentene etter at hun tok over som sentralbanksjef, fra 8,5 prosent, men likevel var mange økonomer bekymret seg for at tempoet i rentehevingene gikk for tregt med tanke på inflasjonen var på 48 prosent i juli. 

Med en styringsrente på 25 prosent er nå renten på det høyeste nivået siden januar 2004, skriver Trading Economics. 

Sentralbanken gjentok at de er forpliktet til å fortsette med pengepolitiske innstramminger, sa de vil styrke pengepolitikken gradvis etter behov, inntil det er en betydelig forbedring i inflasjonsutsiktene.

Etter rentemøte styrket den tyrkiske liraen seg kraftig, og renten på den to-årige tyrkiske statsobligasjonen steg 71 basispunkter til 20,07 prosent, som er det høyeste nivået siden 12. mai.