Goldman Sachs: – 15 prosents sannsynlighet for amerikansk resesjon
Etter sterke nøkkeltall i forrige uke har økonomene hos Goldman Sachs kommet frem til at det nå bare er 15 prosent sannsynlighet for en amerikansk resesjon de neste 12 månedene.
![Article lead](https://imaginary.finansavisen.no/resize?url=https%3A%2F%2Fsmooth-storage.aptoma.no%2Fusers%2Fhegnar%2Fimages%2F91206969.jpg%3Ft%5Bquality%5D%3D100%26%26accessToken%3Dc1073bfdf7acd24a5a8d2ae568b4daf72d56d82e2cff3e42d0eb8c3c6954ed1c)
I løpet av relativt kort tid har markedet gått fra å være bombesikker på amerikansk resesjon til å begynne å tro på en myk landing. Sist ut er investeringsbanken Goldman Sachs som tirsdag senket sannsynligheten for at USA vil gå inn i en økonomisk resesjon i løpet av de neste 12 månedene fra 20 prosent til 15 prosent, melder Reuters.
Kuttene kommer som et resultat av den fortsatt positive inflasjonen og arbeidsmarkedsdataene, skriver sjeføkonom Jan Hatzius i en oppdatering.
Banken forventer en økning i realdisponibel inntekt til neste år, noe de tror vil bli underbygget av en vedvarende solid jobbvekst og en reell lønnsvekst. Videre tror de at effektene av den pengepolitiske innstramningene vil dempes fremover, før de forsvinner helt tidlig i 2024.
Ifølge Reuters økte de amerikanske forbrukernes utgifter i juli, men den avtagende inflasjonen styrket forventningene om at Federal Reserve vil holde rentene uendret ved neste rentemøte. Investeringsbanken tror derfor at de Powells forsiktige tilnærming, tyder på at en ny renteheving i september er utelukket og at det skal en del til før det kommer en renteheving i november også.
Banken la ti lat de forventer svært gradvise reduksjoner av styringsrenten på 25 basispunkter pr. kvartal, med start i andre kvartal 2024.
Chen overbevist om resesjon
Det at Goldman Sachs sier at resesjonsfaren nå er på 15 prosent for USA kan jo komme litt overraskende på noen. I vår var det snakk om at det var over 60 prosent sannsynlighet for en amerikansk resesjon. Og i begynnelsen av august ble USA nedgradert av kredittvurderingsbyrået Fitch Ratings.
Fitch begrunner nedgraderingen med en økende gjeldsbyrde for den amerikanske staten kombinert med politisk dysfunksjonalitet, og de la til at de forventer at USA vil gli inn i en mild resesjon senere i år.
I etterkant av Fitch' nedgradering gikk også leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, Olav Chen, ut og sa at han vil spise hatten sin hvis ikke USA er i en resesjon innen sommeren 2025 – og den blir ikke myk.
– Av de siste 12 resesjonene har bare to vært myke. Når det kommer en resesjon, blir den ikke myk. Resesjonen er utsatt, men den blir ikke myk, sa Chen til Finansavisen i begynnelsen av august.
DNB tror på myk landing
Hos DNB Markets derimot har de begynt å tro på en myk landing på den den andre siden av Atlanteren.
For etter at sysselsettingstallene utenfor landbruket i USA – «nonfarm payrolls» – overgikk forventningene med 187.000 nye stillinger i løpet av august, har meglerhuset blitt mer optimistiske på amerikanernes vegne.
– Fredagens nøkkeltall styrket oss i troen på at det blir en myk landing i USA. Alle parametere i arbeidsmarkedet peker nå i den retning, skrev seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i mandagens morgenrapport.
Ifølge Magnussen steg også ISM for industrien mer enn ventet i august, opp fra 46,40 til 47,60.
– Med en oppgang til 47,6 i august er indeksen oppe på det høyeste nivået siden februar i år. Dette kan være et tegn på en viss bedring for industrien, som så langt ikke har dratt med seg resten av økonomien i fallet. ISM-nivået nå tyder på myk landing i økonomien, heller enn resesjon, hevder Magnussen.