<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tysk måling til laveste på tre år

Tyske investorer ser litt mindre mørkt på fremtiden, mens vurderingen av nåværende forhold er nede på det laveste på tre år.

Publisert 12. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 424 ord
STEMNING: Mens vurderingen av nåværende forhold faller videre i september, avtar bekymringene for kommende måneder. Foto: Bloomberg

Fremtidsindeksen fra det tyske ZEW-instituttet i Mannheim har gått opp til minus 11,4 poeng nå i september, etter en måling på minus 12,3 måneden før. Det er andre måned på rad at indeksen tar seg opp – men godt under indeksens langsiktige gjennomsnitt.

Ifølge Trading Economics var det imidlertid ventet en nedgang nå, til minus 15,0 poeng.

ZEWs indeks for nåværende forhold har derimot falt videre, fra minus 71,3 poeng i august til minus 79,4 nå i september – det laveste nivået siden august 2020. Her var forventningen på minus 75,0 poeng.

Renteforventninger

«De lysere økonomiske utsiktene for Tyskland sammenfaller med et merkbart mer optimistisk syn på utviklingen på internasjonale aksjemarkeder», kommenterer ZEW-president og professor Achim Wambach, ifølge Bloomberg.

Han peker på at stadig flere respondenter venter stabile renter i eurosonen og USA samt ytterligere lettelser i pengepolitikken i Kina.

ZEW-instituttet setter sammen sine indekser basert på svar fra rundt 300 økonomer og analytikere om deres syn på blant annet økonomi, inflasjon, renter, aksjemarkeder, valuta og oljepris nå og de kommende seks månedene. Positive indekser tilsier at et flertall av respondentene venter bedring, negative indekser antyder tilbakegang.

Rentedom rundt hjørnet

Torsdag er det klart for ny rentebeslutning fra Den europeiske sentralbank (ESB). På forhånd er forventningene at ESB vil holde rentene uendret – styringsrenten på 4,25 prosent og innskuddsrenten på 3,75 prosent. Den marginale utlånsrenten ligger på 4,5 prosent.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets skrev i en morgenrapport tirsdag at dagens ZEW-tall neppe vil «flytte nåla med tanke på den kommende beskjeden fra ESB».

«Skulle ESB velge å holde renta i ro denne uken, slik et knapt flertall av analytikerne heller mot å tro, vil nok sentralbanken samtidig understreke at renten fortsatt kan settes videre opp», skrev Hov.

Prognosekutt

Mandag senket EU-kommisjonen prognosene for den økonomiske veksten i eurosonen, blant annet som følge av dystrere utsikter for den store tyske økonomien.

Estimatet for BNP-veksten i eurosonen i år er senket fra 1,1 til 0,8 prosent, og neste års prognose er kuttet med 0,3 prosentpoeng til 1,3 prosent.

For Tyskland ventes det nå økonomisk tilbakegang i år, blant annet tynget av svakt forbruk og lavere investeringer i bygg og anlegg. EU-kommisjonen venter nå et tysk BNP-fall på 0,4 prosent i år, mot en tidligere forventning om vekst på 0,2 prosent.

Før helgen viste nye tall fra Eurostat at den økonomiske veksten i eurosonen var svakere enn tidligere rapportert i andre kvartal. BNP-veksten var på 0,1 prosent fra første kvartal og på 0,5 prosent fra tilsvarende kvartal i fjor. De opprinnelige tallene indikerte vekst på henholdsvis 0,3 og 0,6 prosent.