<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dagens tall kan avgjøre: – Helt på vippen

I dag venter alle på de amerikanske inflasjonstallene, som ligger an til å bringe gode nyheter for USAs økonomi.

Publisert 13. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 333 ord
MAKRO I VENTE: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets sier dagens inflasjonstall potensielt kan påvirke Feds rentebane i år. Foto: Iván Kverme

Dagens store «happening» finner sted i USA, der inflasjonstallene for august blir offentliggjort.

Konsensus venter at totalinflasjonen har økt 3,6 prosent fra august i fjor til august i år, etter en økning på 3,2 prosent i juli. Oppgangen kan man takke økte bensinpriser for.

Kjerneinflasjonen, som utelukker energivarer og gjerne kalles underliggende inflasjon, ventes til 4,3 prosent i august. Det vil i så fall være ned fra 4,7 prosent i juli. For tredje måned på rad er månedsveksten ventet til 0,2 prosent.

Det innebærer et klart taktskifte, skriver Handelsbanken Capital Markets' sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i en rapport.

«Skulle månedsveksten også vise seg å være en svak 0,2 prosent – slik vi har sett de siste par månedene – vil den annualiserte prisveksten være enda nærmere inflasjonsmålet», skriver Hov.

Kan bli skrell

Om nøyaktig én uke får vi vite hva den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, velger å gjøre med renten. Men det er svært få som holder knappen på en ny heving nå – hele 93 prosent tror på en rentepause, viser statistikk fra CME FedWatch.

«Men det er fortsatt helt på vippen om det blir en siste renteheving i fjerde kvartal eller ei. Skulle tallene komme inn som ventet i dag, er det svært gode nyheter; markedsprisingen vil da vippe i favør av at Fed nå har nådd den endelige rentetoppen», skriver Hov og legger til:

«Men det blir en skrell dersom tallene i dag brått viser seg sterkere igjen. Særlig i en situasjon hvor oppgangen i oljeprisen skaper litt mer uro rundt inflasjonsutsiktene fremover».

Nordsjøoljen er onsdag på sitt sterkeste for året, og omsettes for 92,55 dollar fatet ved lunsjtider.

Venter nye kvartinger i Europa

Klokken 14.30 norsk tid får vi inflasjonsfasiten fra Federal Reserve. 

Analytikerkorpset mener det første rentekuttet fra den amerikanske sentralbanken kommer neste år, og trolig blir det fire av dem før 2025.

Det er imidlertid ventet at både den europeiske sentralbanken (ESB) og Norges Bank kjører på med en renteheving på 25 basispunkter hver. Torsdag 22. september kommer Norges Bank med sin rentebeslutning, mens allerede i morgen kommer ESB med sin avgjørelse.