<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svakeste på 27 år

Boligdrømmen blir stadig fjernere for mange amerikanere. Ikke siden 1996 har færre søkt om boliglån.

Publisert 4. okt. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 250 ord
STUP: Den skyhøye renten får skylden for at låneetterspørselen stuper. Bilde fra et nabolag i den amerikanske delstaten Nord-Carolina. Foto: Dreamstime

Det er ingen tvil om at den stigende renten begynner å bite hos husholdningene verden over. I USA er nå etterspørselen etter boliglån på sitt svakeste på 27 år, skriver CNBC.

Ifølge foreningen Mortgage Bankers Associations (MBA) falt den totale etterspørselen med 6 prosent forrige uke, sammenlignet med uken før. På årsbasis har søknadsmengden falt med 22 prosent.

Søknader om refinansiering av boliglån sank med 7 prosent forrige uke, og ned 11 prosent sammenlignet med samme uke i fjor.

– Boliglånsrentene fortsatte å stige forrige uke mens markedene bearbeidet den nylige oppgangen i statsrentene. Som et resultat stoppet boligsøknadene helt opp, og falt til det laveste nivået siden 1996, forteller visepresident Joel Kan i MBA.

Trolig flere rentehevinger

Kan mener flere som vurderte å kjøpe sin første bolig, nå har lagt fra seg tanken på grunn av den raskt økende renten.

– Aktiviteten i markedet bremset til det laveste nivået siden 1995, ettersom den raske renteøkningen har dyttet et økende antall potensielle boligkjøpere ut av markedet.

Ifølge foreningen er gjennomsnittrenten på boliglån med 30 år nedbetalingstid nå på 7,72 prosent. For to uker siden valgte USAs sentralbank (Fed) å holde styringsrenten i ro, men et flertall av medlemmene mener det trolig blir behov for én siste renteheving til i år.

I tillegg sier Feds nye prognoser at det kun blir to rentekutt neste år, mot fire i forrige prognose. Totalt har Fed hevet renten 11 ganger etter at nullrenten ble forlatt i mars 2022.