<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ferske tall fra USA: Inflasjonen falt mer enn ventet

Kjerneinflasjonen, som holder mat og energi utenom, synker til det laveste på mer enn to år.

Publisert 14. nov. 2023
Oppdatert 14. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 385 ord
PRISVEKST: Her en kunde i en dagligvarebutikk i New York. Foto: Bloomberg
FØLGER MED: Federal Reserve-sjef Jerome Powell. Foto: Bloomberg

Konsumprisene i USA var uendret på månedsbasis og steg 3,2 prosent på årsbasis i oktober, viser ferske tall tirsdag. I september var de opp henholdsvis 0,4 og 3,7 prosent, og i august opp 0,6 og 3,7 prosent.

Det er første gang siden juli 2022 at konsumprisene ikke stiger.

Ifølge Trading Economics var det ventet en oppbremsing i inflasjonen nå, til 0,1 prosent på månedsbasis og 3,3 prosent på årsbasis. Bremsen ble dermed større enn ventet.

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer volatile komponenter som mat og energi, kom inn på 0,2 prosent på månedsbasis og 4,0 prosent på årsbasis – det laveste nivået siden september 2021.

På forhånd var det ventet at kjerneinflasjonen ville holde seg uendret fra nivåene i september. Da var kjerneinflasjonen på 0,3 prosent på månedsbasis og 4,1 prosent på årsbasis.

Rentereaksjon

HYGGELIG OVERRASKELSE: Det mener Kyrre Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, om de nye USA-tallene. Foto: Iván Kverme

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank kommenterer at inflasjonsfaren ikke avlyses med de nye tallene tirsdag.

– Men det er fint når vi får tall som overrasker på «riktig» side, sier Knudsen, og legger til:

– Dette er en hyggelig overraskelse for Norges Bank etter forrige ukes kalddusj, der inflasjonen i Norge økte igjen.

Reaksjonen i markedene er markant fall i amerikanske statsrenter. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner var kort tid etter offentliggjøringen på 4,50 prosent, mot 4,62 prosent like før offentliggjøringen, ifølge TDN Direkt.

Dessuten priser markedet nå inn en sannsynlighet på 99,7 prosent for at Federal Reserve holder styringsrenten uendret i desember, ifølge CME FedWatch Tool.

Dagens ferske inflasjonstall fra USA er blant de viktigste makroøkonomiske nøkkeltallene denne uken. Tall for de amerikanske produsentprisene ventes onsdag ettermiddag.