<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU inngår frihandelsavtale med New Zealand

EU inngår sin første frihandelsavtale på over tre år, over ett år etter at de forhandlingene ble avsluttet. 

Publisert 22. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 490 ord
AVTALE: EU har inngått sin første handelsavtale med et land siden de ble enige med Vietnam i februar 2020. Foto: Bloomberg

Onsdag godkjente EUs parlament unionens frihandelsavtale med New Zealand, i det som er den første handelsavtalen for EU på over tre år, skriver Reuters. 

Til sammen 524 representanter stemte for avtalen, mens 85 var imot. 21 unnlot å stemme. 

– Mens vi bor på forskjellige deler av verden, er EU og New Zealand nære, betrodde, pålitelige og likesinnede partnere. Sammen driver vi global regelbasert handel fremover mot en bakgrunn av en verdensomspennende bølge av proteksjonisme og isolasjonisme, sier den tyske kristendemokraten Daniel Caspary, som hadde ansvaret for behandlingen av avtalen i parlamentet. 

Caspary la også til at godkjenningen av avtalen var overmoden, ettersom forhandlingene mellom partene ble avsluttet i juni 2022. 

Mer biff, lam og smør

Europakommisjonen har imidlertid inngått flere avtaler, men å få dem godkjent av myndighetene i de ulike EU-landene har vist seg vanskelig, og spesielt Frankrike har vist seg motvillig til å godkjenne avtaler som fører til mer import av landbruksvarer. Unionen har blant annet avtaler som er inngått med Chile og Mexico som venter, i tillegg forhandler EU om ekstra miljøgarantier i forbindelse med Mercosur-gruppen (Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay). EU hadde også frihandelssamtaler med Australia, men der har samtalene stanset helt. 

FORNØYD: New Zealands handelsminister Damien O'Connor, Foto: Bloomberg

Ifølge Reuters vil avtalen med New Zealand fjerne rundt 140 millioner euro i årlige importavgifter på EU-eksport som klær, kjemikalier, legemidler og biler, samt vin og konfekt. Mens EU vil øke kvoten for biff fra New Zealand med 10.000 tonn samt øke volumene for lam, smør og ost, selv om landets bønder har uttrykt skuffelse. 

– Dette vil gi betydelige nye muligheter for våre verdensledende eksportører av produkter som kiwifrukt, sjømat, løk, honning, vin, smør, ost, biff og lammekjøtt. Denne nye tilgangen vil bidra til å akselerere vår gjenoppretting etter covid-19, samtidig som den gir en økning for våre regioner når de håndterer de langsiktige effektene av syklonen Gabrielle, sier New Zealands handelsminister Damien O’Connor. 

Fokus på bærekraft

Avtalen er den første i EU som inkluderer potensielle sanksjoner for brudd på miljø- eller arbeidsstandarder.

– Jeg er stolt over å være leder av komiteen for internasjonal handel i dag. Fordi i denne globaliserte verden av fragmentering klarte vi å enes om den mest progressive og bærekraftige handelsavtalen som Den europeiske union noensinne har inngått. Dette er en stor suksess, sier den tyske sosialdemokraten Bernd Lange, som leder komiteen for internasjonal handel. 

Avtalen har likevel møtt reaksjoner fra miljøorganisasjoner som mener avtalen vil føre til økt CO2-utslipp på grunn av langdistanse transport. 

Det forventes at EU-landene vil gi sin formelle godkjenning på mandag. Når avtalen er blitt ratifisert av New Zealand, kan den deretter tre i kraft, sannsynligvis i midten av 2024.