<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– En veldig viktig puslespillbrikke

Handelsbanken mener en renteøkning i desember er mer enn 50 prosent sannsynlig. Regionalt nettverk blir en joker, tror seniorøkonom Sara Midtgaard. 

Publisert 28. nov. 2023 kl. 16.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 437 ord
– Tror Norges Bank er usikre
28.11.2023 Kvartalstallende ruller fortsatt inn mens markedet retter øynene mot ukens makrotall fra USA og Eurosonen. Seniorøkonom i Handelsbanken, Sara Midtgaard, tror Norges Bank er usikre på om rentehevelsene har en innstrammende effekt.

Tall fra SSB viste i forrige uke at norsk inflasjon overraskende snudde opp igjen i oktober, og økonomene var raskt ute og signaliserte økt tro på en renteøkning fra Norges Bank på desember-møtet.

– Markedsprisingen skjøt litt fart, til nærmere 70 prosents sannsynlighet for en heving. Siden da har den falt igjen, og det er nå litt på vippepinnen om det blir heving eller ikke, sa seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken Capital Markets da hun gjestet Børsmorgen tirsdag.

– Kroneeffekt dør litt ut

Samtidig har kronen styrket seg mer enn Norges Bank så for seg tilbake i september. 

– I en periode var kronen 5 prosent svakere enn sentralbanken har lagt til grunn, mens den nå er 3,5 prosent svakere. I lys av dette, og internasjonale styringsrenteforventninger, anser markedet det som 50/50 om det blir en renteøkning eller ei, fortsatte Midtgaard.

Ifølge seniorøkonomen vil kronen styrke seg på en eventuell renteheving, men at denne effekten vil bli kortvarig og dø litt ut etterhvert.

– Et poeng for Norges Bank nå må være å finne hvilket rentenivå som er innstrammende nok, altså det som får inflasjonen ned i 2 prosent på sikt. Norges Bank er nok litt mer usikre (enn ESB) på om nivået er nådd helt ennå, fordi kostnadspresset ennå er stort i norsk økonomi, sa Handelsbankens seniorøkonom videre.

– Betydelig prispress

Hun viste til at nasjonalregnskapet i forrige uke oppga en prisvekst inn i verdiskapningen på 9 prosent på årsbasis i tredje kvartal.

– Vi tror det betydelige prispresset bekymrer Norges Bank, sa Midtgaard, og poengterte at Handelsbanken anser sannsynligheten for en renteøkning i desember for å være høyere enn 50 prosent.

– Men man må anerkjenne at det er litt på vippen, og det er ikke klinkende klart hva Norges Bank faktisk vil gjøre. Vi tror en veldig viktig puslespillbrikke blir «Regionalt nettverk» neste torsdag, la hun til.

Norges Bank-tabbe

«Regionalt nettverk» er en undersøkelse sentralbanken gjør blant bedriftene for å kartlegge hvordan de ser på vekstutsikter og prispress.

Men selv om selve rapporten kommer torsdag i neste uke, publiserte Norges Bank tirsdag tall som viser at bedriftene venter nullvekst i fjerde kvartal, og deretter et fall på 0,3 prosent i første kvartal neste år.

Dagens tallslipp kom som følge av at Norges Bank, i forbindelse med sentralbanksjef Ida Wolden Baches foredrag «Pengepolitikk i møte med et kostnadssjokk» på LO Stats kartellkonferanse i forrige uke, ved en feil publiserte deler av et foreløpig tallmateriale fra denne høringsrunden blant bedriftene.

Seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets mener dagens tall isolert sett peker mot uendret rente i desember, men vil foreløpig ikke konkludere siden andre viktige datapunkter fra rapporten mangler.