<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lavere inflasjon i EU enn ventet

Inflasjonen i EU-landene på årsbasis falt mer enn ventet i november, viser foreløpige makrotall.

Publisert 30. nov. 2023 kl. 11.17
Oppdatert 30. nov. 2023 klokken 11.33
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 411 ord
FALT: Inflasjonen i EU-landene ligger på 2,4 prosent på årsbasis, som er lavere enn ventet. Foto: Dreamstime

For ett år siden hadde de fleste eurolandene inflasjonstall på over 10 prosent. Nå er 2 prosent i sikte, som er inflasjonsmålet til de fleste europeiske sentralbanker.

Inflasjonsraten for medlemslandene i eurosonen falt nemlig til 2,4 prosent på årsbasis i november, og nådde sitt laveste nivå siden juli 2021, ifølge foreløpige tall fra Eurostat.

På forhånd tydet konsensusestimatene på at den skulle lande på 2,7 prosent, ifølge Trading Economics.

Samtidig falt kjerneinflasjonsraten, som ekskluderer ustabile mat- og energipriser, til 3,6 prosent, noe som markerer det laveste punktet siden april 2022 og ligger under estimatene på 3,9 prosent.

Går mot rentestopp

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank mener tallene kan være godt nytt for rentebanen.

GODE NYHETER: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank mener tallene er et steg i retning rentestopp i Norge. Foto: SpareBank 1 SR Bank

– Dette er supre nyheter og en fin førjulsoverraskelse til sentralbanken både i Europa og Norge. Det gjør at inflasjonspresset avtar og at rentene kan settes ned raskere, trolig allerede på nyåret i EU, sier Knudsen. 

– Dette er et stort skritt i retning rentestopp i Norge, og gjør at Norges Bank lettere kan unngå å sette opp rente på rentemøte 14 desember. EU ligger faktisk foran oss i løypen, både med inflasjonen og renten. Denne utviklingen er et oppmuntrende frampek på hva vi forhåpentligvis kan vente oss også i Norge snart.

To måneder med nedgang på rad

Tallene fra Eurostat inkluderer de 20 landene i EU som bruker euro som valuta. I oktober var tolvmånedersveksten på 2,9 prosent, som var en nedgang på 4,3 prosent fra måneden før, ifølge Bloomberg.

I Eurosonen beregnes inflasjonsraten ved å bruke den vektede gjennomsnittet av «Harmonisert indeks for forbrukerpriser» (HICP). De viktigste komponentene i HICP er mat, alkohol og tobakk (21 prosent av indeksen), energi (11 prosent), ikke-energiindustivarer (27 prosent) og tjenester (42 prosent).

Den høyeste inflasjonen hadde Kroatia med 5,5 prosent, etterfulgt av Frankrike med 3,8 prosent. I motsatt ende er Belgia, som har en inflasjon på minus 0,7 prosent. Tyskland, som er Europas største økonomi, hadde prisvekst på 2,3 prosent.

Samtidig ble det lagt frem tall for arbeidsledigheten i EU-sonen. Ledigheten endte på 6,5 prosent i oktober, som var i tråd med estimatene.