<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Markedet fikk en liten vekker

Tirsdag kommer nye inflasjonstall fra USA. Federal Reserve kan nok synes at markedet har gått langt i å prise inn rentekutt, tror Handelsbanken. 

Publisert 12. des. 2023 kl. 10.02
Oppdatert 12. des. 2023 klokken 10.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 496 ord
FØLGER MED: Federal Reserve og USAs sentralbanksjef Jerome Powell. Foto: NTB

Investorers øyne vil tirsdag være rettet mot november-tallene for amerikansk inflasjon som slippes klokken 14.30 norsk tid. 

Prispresset har kommet ned i det siste og tatt med seg rentene, før fredagens sterke arbeidsmarkedsrapport (non-farm payrolls) sørget for sende dem opp igjen. Men mye av denne oppgangen er reversert, og både «2-åringen» og «10-åringen» er nå ned 7-8 basispunkter fra den siste toppen.

«Selve rentenivået er nå tilstrekkelig innstrammende. Tallene i dag vil kunne markedet en ny bekreftelse på at nedgangen i den samlede prisveksten fortsetter», skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i dagens morgenrapport.

Tyngre tjenestepriser

På forhånd peker konsensus ifølge Trading Economics mot at totalinflasjonen på årsbasis faller bittelitt fra 3,2 prosent i oktober til 3,1 prosent i november. På månedsbasis er forventningen nullvekst, med energi som en demper. Kjerneinflasjonen ventes derimot uendret på 4,0 prosent på årsbasis, mens det rådende synet på månedsveksten er at denne faktisk stiger fra 0,2 til 0,3 prosent.

«Dette illustrerer at det fortsatt vil ta tid å få dempet det underliggende prispresset, og de siste arbeidsmarkedstallene var altså sterkere enn ventet (rund baut). Veksten i de stivere tjenesteprisene er tyngre å få helt ned igjen, blant annet som følge av lønnsrigiditeter i et fortsatt ganske sterkt arbeidsmarked – selv om også veksten i de underliggende tjenesteprisene har falt fra toppen», fortsetter Gonsholt Hov.

Tror Fed vil trå forsiktig

Dagens inflasjonstall kommer dagen før Federal Reserves neste rentebeslutning, hvor enigheten er stor om at styringsrenten holdes uendret på intervallet 5,25-5,50 prosent. Det lavere prispresset i USA har bidratt til at markedet nå priser inn nesten 50 prosents sannsynlighet for et rentekutt i mars – og nesten 80 prosents sannsynlighet for et rentekutt i mai.

FØLGER MED: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Iván Kverme

«Med fortsatt høy kjerneinflasjon spørs det om Fed synes markedet har gått vel langt i å anta fremtidige rentekutt. De sterke arbeidsmarkedstallene fra før helgen ga i hvert fall markedet en liten vekker. Fed vil nok være varsomme med å signalisere en for tidlig start på rentenormaliseringen», heter det videre i dagens Handelsbanken-rapport. 

«På marginen ser nå markedet det som mest sannsynlig at renten blir liggende i ro gjennom første kvartal, mens det i forkant av nevnte payrolls var priset inn en overveiende sannsynlighet for kutt allerede i mars», fortsetter Gonsholt Hov.

Inflasjonsforventninger

Sjeføkonomen tar med gårsdagens tall fra New York Fed som viste at 1-årsforventningene til inflasjonen i USA falt fra 3,6 prosent i oktober til 3,4 prosent. Dette var andre måned på rad med fall i forventningene, og bidragsytere denne gang var lavere vekst i bensinpriser og husleier.

På tre og fem-års sikt var forventningene uforandret på henholdsvis 3,0 og 2,7 prosent.