<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Valutasjokk

Den varslede «sjokkterapien» for argentinsk økonomi er i gang, med halvering av pesoen og kutt på over 4 prosent av BNP.

Publisert 13. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 419 ord
TØFFE TAK: For Argentinas nye økonomiminister Luis Caputo. Foto: NTB

Argentinas nye president, den sterkt høyrevridde og markedsliberalistiske Javier Milei, har lovet velgerne å gi landets kriserammede økonomi en hestekur. I en TV-sendt tale tirsdag kom økonomiminister Luis Caputo med de første tiltakene, og på toppen av listen står en devaluering av pesoen med rundt 50 prosent.

– Hvis vi fortsetter som nå, vil vi få hyperinflasjon. Prisene ventes å stige over 200 prosent i løpet av dette kalenderåret. Gjennom de siste 123 årene har Argentina gått med budsjettunderskudd i 113 av dem, og vi er her for å løse denne avhengigheten, sa han. 

Halverer pesoen

Regjeringen vil Financial Times nærmere bestemt flytte den offisielle valutakursen til 800 peso pr. dollar fra like under 400 i forrige uke. En kraftig devaluering var ventet, men avisen påpeker at det nye nivået likevel er langt under tirsdagens svartebørskurs på 1.045 peso pr. dollar.

KUTTER KRAFTIG: Argentinas nye president Javier Milei. Foto: NTB

Den varslede «motorsagøkonomien» slår foreløpig ut i at de statlige budsjettoverføringene til Argentinas 23 provinser kuttes til et minimum, og at alle nye, offentlige prosjekter stoppes.

– Det finnes ikke mer penger, gjentok Caputo – slik presidenten selv gjorde under sin innvielsestale søndag.

Økonomiministeren kunngjorde også en midlertidig skatteøkning på import, men lovet å avskaffe systemet med offentlige tillatelser for import. Eksportskattene vil bli fjernet «når den økonomiske nødsituasjonen er over» – til eventuell glede for Argentinas mektige landbrukslobby.

Smertestillende

Samtidig er det slik at 40 prosent av argentinere lever i fattigdom, og for å døyve smerten av kuttene vil regjeringen øke verdien av sitt matkort med 50 prosent. Videre skal barnetrygden ifølge avisen dobles og budsjettet for velferdsprogrammet «Potenciar Trabajo» fryses på 2023-nivåer.

– Caputos tale manglet mange detaljer. Men andre tiltak omtalt i lokale medier – som reversering av den forrige regjeringens nylige eliminering av inntektsskatten – peker mot en veldig pragmatisk og generelt positiv krisepakke, sier Nicolás Dujovne til Financial Times. Han var økonomiminister i Mauricio Macris sentrum/høyre-regjering i 2017-19.

Kuttene på over 4 prosent av BNP blir også godt mottatt av Det internasjonale pengefondet (IMF), som i en uttalelse tirsdag skrev at tiltakene vil «forbedre offentlige finanser betydelig.» Argentina er IMFs største debitor med rundt 43 milliarder dollar i gjeld.