<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Holder renten uendret – venter tre rentekutt i 2024

Den amerikanske sentralbanken ser for seg tre rentekutt neste år. Aksjer skyter til værs, mens de lange rentene faller.

Publisert 13. des. 2023
Oppdatert 18. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 359 ord
SIGNALISERER FLERE KUTT ENN VENTET: Federal Reserve-sjef Jerome Powell. Foto: NTB

Som ventet holdes styringsrenten i USA uendret mellom 5,25 og 5,50 prosent. 

Samtidig annonserer Fed at de forventer å kutte i rentene tre ganger i løpet av 2024. Det tilsvarer 0,75 prosentpoeng, eller et rentenivå på 4,50–4,75 prosent.

På forhånd var konsensus at rentene ville ligge på 4,6 prosent ved utgangen av 2024. 

– Dette var en duete overraskelse. Markedet ventet nok mer at Fed ville signalisere to, og ikke tre, rentekutt i sine oppdaterte prognoser, sier sjefsøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

– Progosene sier at Fed føler seg tryggere på en myk landing.

Det såkalte Dot-plottet, som viser komiteemedlemmenes forventninger til videre rentebevegelser, indikerer fire nye kutt i 2025. Det tilsvarer ytterligere 1 prosentpoeng nedgang i rentene innen utgangen av 2025. 

Konsensus ved utgangen av 2026 er en rente på mellom 2 og 2,25 prosent

OVERRASKET: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Iván Kverme

– Inflasjonen har falt

I etterkant av beslutningen taler Jerome Powell om utsiktene videre. Han er tydelig på at inflasjonen fremdeles vil være krevende.

– Inflasjonen har falt fra toppen, uten en betydelig vekst i arbeidsledighet, sier Powell i talen.

– Men inflasjonen er fremdeles for høy, og vi vil fortsette å arbeide for å senke den. Veien videre er fremdeles usikker.

I går ble det kjent at konsumprisindeksen i USA, eksklusive mat- og energipriser (kjerneinflasjonen), steg 0,3 prosent fra oktober til november. Fra november i fjor steg prisene 4,0 prosent, mot 4,0 prosent kjerneinflasjon på årsbasis i måneden før.

Powell påpeker at den amerikanske økonomien svekket seg i fjerde kvartal. De økte rentene begrenser aktiviteten i spesielt boligmarkedet, sier han.

Bevegelser

Beslutningen sender de lange rentene nedover. Den amerikanske tiåringen ligger nå på 4,03 prosent. Toåringen faller rett ned til 4,46 prosent, ned 0,27 poeng fra før beslutningen.

De siste to månedene har den amerikanske tiårige renten falt fra 4,98 prosent.

Indeksene stiger kraftig på Wall Street i etterkant av beslutningen. Alle indeksene er opp rundt 1,5 prosent, etter å ha ligget flatt i forkant av beslutningen.

Både Dow Jones og S&P 500 nådde tirsdag sine høyeste intradagnivåer siden januar 2022, mens Nasdaq ikke har vært høyere siden april 2022.

Dollaren faller etter beslutningen. En dollar koster nå 10,80 kroner, ned fra 11 kroner tidligere på dagen.