<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Bank setter opp styringsrenten

Sentralbanken overrasker alle og setter opp styringsrenten fra 4,25 til 4,5 prosent. Første rentekutt kommer til høsten.

Publisert 14. des. 2023
Oppdatert 14. des. 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 775 ord
RENTESJOKK: De fleste ventet at sentralbanksjef Ida Wolden Bache holdt styringsrenten uendret i desember. Foto: Ivan Kverme

Etter 13 rentehevinger fra Norges Bank de siste to årene ventet det store flertallet av økonomer at renten ville forbli uendret for denne gang. Der fikk de feil.

– Vi ser at økonomien kjøler seg ned, men prisveksten er fortsatt for høy. En økning i renten nå reduserer faren for at prisveksten holder seg høy lenge. Trolig holder vi styringsrenten på 4,5 prosent en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Bache peker blant annet på at prisveksten fortsatt er klart over målet på 2 prosent, men sier at renten trolig er nær det nivået som skal til for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid.

– Går det som vi nå tror, vil det ikke være behov for flere rentehevinger, sier sentralbanksjefen.

Første rentekutt kan komme til høsten, men dette blir det eneste kuttet i 2024, viser bankens prognoser.

«Sammenliknet med forrige pengepolitiske rapport er prognosen for styringsrenten lite endret den nærmeste tiden, men ligger noe lavere lenger frem. Prognosen indikerer en styringsrente som blir liggende på 4,5 prosent frem til høsten neste år, før den gradvis avtar», skriver sentralbanken.

Det råder imidlertid usikkerhet i utviklingen til den norske økonomien, og dersom kostnadsveksten holder seg oppe eller kronen blir svakere enn anslått, kan prisveksten holde seg høyere lenger enn Norges Bank ser for seg.

«Da er komiteen beredt til å heve renten igjen. Dersom vi får en kraftigere oppbremsing i norsk økonomi eller inflasjonen faller raskere, kan renten bli satt ned tidligere enn vi nå ser for oss», står det.

– Svært overraskende

– Dette var ikke denne førjulsgaven alle med boliglån hadde trodd og håpet på, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

– Dette er svært overraskende. Det har vært såpass mange signaler om at økonomien er ferd med å roe seg ned. I tillegg er det rentestopp og inflasjonsnedgang ute i verden, legger han til.

Norges Bank skriver at de er opptatt av å balansere risikoen for å stramme til for mye mot risikoen for å stramme til for lite.

– Avveiningene er vanskelige. Vi har satt opp renten mye de siste årene for å få bukt med den høye prisveksten. Arbeidsledigheten er lav og mange er i jobb, det er gledelig. Men, økonomien kjøler seg ned, og vi har ennå ikke sett de fulle virkningene av rentehevingene vi har bak oss, sier Bache på pressekonferansen.

– Mange har fått en strammere økonomi, og for mange er det krevende å få endene til å møtes. Hever vi renten for mye, bremser vi økonomien mer enn nødvendig – det ønsker vi å unngå, legger hun til. 

Særlig kronesvekkelsen gjør det særlig krevende å få ned prisveksten, og en økning i renten nå vil redusere risikoen for at prisveksten holder seg høy lenge, mener Norges Bank.

Nedjusterer inflasjonsanslagene

I dag ble også årets fjerde og siste Pengepolitisk rapport lagt frem, der særlig videre rentebane er i fokus. I den står det at rentebanen trekkes ned av lavere konsum enn anslått, samt lavere energipriser og renter i utlandet. Den svake kronen og høyere oljeinvesteringer enn anslått trekker derimot i retning av høyere rentebane.

I forrige pengepolitiske rapport var rentetoppen anslått til 4,3 prosent.

Sentralbanken anslår nå at styringsrenten vil være på 3 prosent ved utgangen av prognoseperioden, ved starten av 2027.

Se pressekonferansen hos Norges Bank her:

Blant annet peker sentralbanken på at kapasitetsutnyttingen har avtatt den siste tiden, og nå nærmer seg et normalt nivå. 

«Det er utsikter til at kapasitetsutnyttingen vil holde seg lavere enn normalt gjennom prognoseperioden», skriver sentralbanken i rapporten.

Norges Bank justerer kraftig ned anslagene på inflasjonen på årsbasis i desember. I forrige rapport ble det anslått en desemberinflasjon på 5,7 prosent, som nå er jekket ned til 4,9 prosent. 

I januar forventer Norges Bank en inflasjon på 4,8 prosent, før den stiger litt til 5,3 prosent i februar, og synker til 4,6 prosent i mars. Anslaget på kjerneinflasjon justeres også noe ned for desember, fra 5,8 prosent til 5,6 prosent nå.

Varslet opprinnelig desemberheving

Da Norges Bank annonserte at de holdt styringsrenten uendret på rentemøtet i november, var beskjeden at den mest sannsynlig ville settes opp i desember

– Dersom vi blir sikrere på at den underliggende prisveksten er på vei ned, kan renten bli holdt i ro, sa Bache.

Siden har det kommet flere tegn til nedkjøling i økonomien. Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk venter klart svakere vekst- og lønnsutsikter enn det sentralbanken har lagt til grunn.

Mandagens inflasjonstall viste en svakere prisvekst enn Norges Bank hadde anslått, noe økonomer mente var spikeren i kisten for desemberhevingen. Prisene steg 4,8 prosent på årsbasis i november, mens sentralbanken har et mål om at prisveksten skal ligge på 2 prosent.

Onsdag meldte den amerikanske sentralbanken at styringsrenten holdes i ro, og at de venter hele tre rentekutt neste år.