<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Endrer ingenting for Norges Bank

Ledigheten steg videre og kom inn som ventet i desember. Også hos Norges Bank, som neppe finner grunn til å endre renteplaner.

Publisert 21. des. 2023 kl. 10.00
Oppdatert 21. des. 2023 klokken 14.59
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 515 ord
ENDRER INGENTING: Seniorøkonom Sara Midtgaard og Handelsbanken mener dagens NAV-tall ikke rokker ved Norges Banks renteplaner. Foto: Iván Kverme

55.400 personer var registrert som helt arbeidsledige i desember (inklusive arbeidssøkere på tiltak), 1,9 prosent av arbeidsstyrken, viser tall fra NAV torsdag. I oktober var 1,8 prosent registrert som helt ledige.

Konsensus, deriblant Handelsbanken Capital Markets, pekte på forhånd mot nettopp 1,9 prosent.

– Fortsatt høy sysselsetting

«Men dette innebærer at den sesongjusterte ledighetsraten igjen har holdt seg i ro, på 1,9 prosent. Dette er også i tråd med Norges Banks prognose. Ser vi litt videre fremover, venter ikke Norges Bank at ledigheten vil ta neste steg opp – til 2,0 prosent – før vi kommer til februar», skriver seniorøkonom Sara Midtgaard i en oppdatering.

68.600 personer var registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på arbeidsmarkedstiltak hos NAV ved utgangen av desember, tilsvarende 2,3 prosent av arbeidsstyrken. 

Sesongjustert økte antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak med 600 personer i løpet av måneden, til 56.424. Dette tilsvarer en ledighetsrate på 1,9 prosent. Målt i antall personer var økningen størst innen bygg og anlegg (i overkant av 100 flere), fulgt av serviceyrker og annet arbeid (i underkant av 100 flere).

Handelsbanken minner om at sysselsettingsnivået fortsatt er høyt, men også at veksten avtar tydelig.

«Vi tror sysselsettingsnivået vil falle noe i løpet av vintermånedene. Gitt utsiktene til svak vekst fremover, og vår antakelse om at veksten i fastlands-BNP vil falle til null neste år (årlig snitt), vil sysselsettingen også utvikle seg svakt», fortsetter Midtgaard.

– Endrer ikke renteplaner

I tillegg var 23.200 personer delvis ledige (0,8 prosent av arbeidsstyrken). Totalt var det dermed 91.800 registrerte arbeidssøkere hos NAV ved utgangen av desember (3,1 prosent).

Ved utgangen av desember var bruttoledigheten (helt ledige og arbeidssøkere på tiltak) høyest blant personer med yrkesbakgrunn innen reiseliv og transport (3,5 prosent) og bygg og anlegg (3,4 prosent). 

Den laveste ledigheten finner vi blant personer med yrkesbakgrunn innen akademiske yrker og undervisning (0,7 prosent hver).

LA FREM TALL: NAV. Foto: NTB

Midtgaard og Handelsbanken mener dagens tall ikke endrer noe på Norges Banks renteplaner.

«Rentetoppen er sannsynligvis nådd, og fokuset er nå på timingen for det første rentekuttet. Rentemarkedet har fortsatt vanskelig for å tro sentralbankens siste renteplaner som signaliserer et første kutt til høsten, og forventer at det vil komme så tidlig som i mars», skriver seniorøkonomen. 

«Markedet priser også inn totalt 5-6 kutt i løpet av det kommende året. Vi tror dette er for optimistisk, selv om vi også deler synet om at renten vil bli senket raskere enn Norges Bank har kunngjort», heter det videre.

Over halvparten innvandrere

Over halvparten av de som var registrert som helt ledige og arbeidssøkere på tiltak hos NAV ved utgangen av desember har innvandrerbakgrunn.

Sammenlignet med desember i fjor har det ifølge dagens pressemelding blitt 7.900 flere (29 prosent) med innvandrerbakgrunn, mens antallet uten innvandrerbakgrunn har økt med 2.700 personer (9 prosent).

Polen er det vanligste fødelandet blant ledige med innvandrerbakgrunn (5.000), fulgt av Ukraina (4.600).