<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Beste på over to år i Tyskland

En tysk måling av stemningen blant investorer har nå steget i ti strake måneder – til det høyeste siden februar 2022.

Publisert 14. mai
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 283 ord
ØKT OPTIMISME: Her fra finansbyen Frankfurt. Foto: Bloomberg

Stemningen blant tyske investorer har tatt seg ytterligere opp nå i mai, viser ferske tall fra det tyske ZEW-instituttet.

Med en oppgang til 47,1 poeng har instituttets fremtidsindeks steget i ti måneder på rad – til det høyeste nivået siden februar 2022.

Mai er dessuten syvende strake måned der indeksen er i positivt terreng, etter å ha vært nede i minus 14,7 poeng i fjor sommer.

Etter en måling på pluss 42,9 poeng i april, var det ventet en økning til 46,0 poeng, ifølge Trading Economics.

ZEW-indeksen for nåværende forhold derimot, er helt nede på minus 72,3 poeng, etter en måling på minus 79,2 i april. Konsensus, ifølge Trading Economics, lå på minus 75,8, så mai-tallet kom også inn bedre enn ventet.

Euro-bedring også

«Tilliten øker. Etter den sterkere veksten enn ventet i den tyske økonomien i første kvartal, er både vurderingen av dagens situasjon og de økonomiske forventningene blitt mer gunstige,» kommenterer ZEW-president Achim Wambach.

Han forklarer at de sterkere signalene om økonomisk opphenting styrkes av bedre vurderinger av eurosonen som helhet og av Kina som et sentralt eksportmarked.

«Den økte optimismen reflekteres særlig i den skarpe økningen i forventningene for innenlandsk konsum, etterfulgt av bygg- og anleggs- og maskinsektorene,» sier Wambach.

ZEW-instituttets indeks for investorenes syn på eurosoneøkonomien viser en oppgang fra 43,9 i april til 47,0 i mai, mens konsensus lå på 46,1. Indeksen for nåværende forhold tok seg opp hele 10,2 poeng til minus 38,6.

ZEW-instituttet setter sammen sine indekser basert på svar fra rundt 300 økonomer og analytikere om deres syn på blant annet økonomi, inflasjon, renter, aksjemarkeder, valuta og oljepris nå og de kommende seks månedene. Positive indekser tilsier at et flertall av respondentene venter bedring, negative indekser antyder tilbakegang.