<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Banks regionalt nettverk: Spår lønnsvekst over 5 prosent

Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk tror at aktiviteten samlet vil øke fremover, og forventer nå en lønnsvekst på over 5 prosent i år. Etter rapportfremleggelsen avlyser Nordea nå rentekuttene for i år. 

Publisert 13. juni
Oppdatert 13. juni
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 620 ord
La frem rapport: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Her fra rentemøtet 3. juni 2024. Foto: Are Haram

Norges Bank la torsdag frem den andre rapporten for året fra Norges Banks Regionalt nettverk. 

I rapporten kommer det frem at bedriftene i Norges Banks regionale nettverk tror den samlede aktiviteten vil øke noe fremover, og de fleste næringene har oppjustert forventningene til produksjonsveksten i andre kvartal fra forrige rapport.

Dette kommer samtidig som at ser bedriftene i bygg og anlegg for seg et videre fall i aktiviteten. 

Andelen bedrifter med full kapasitet har imidlertid økt, og bedriftene planlegger noe vekst i sysselsettingen.

Vil ansette flere

Det er fortsatt store forskjeller mellom næringene, men de fleste næringer har oppjustert produksjonsforventningene. Bygg- og anleggsbedriftene venter betydelig fall i aktiviteten, mens de øvrige næringene venter at aktiviteten vil øke fremover, skriver Norges Bank i rapporten.

Både andelen bedrifter med full kapasitetsutnytting og andelen med knapphet på arbeidskraft har økt fra forrige runde. Og i den seneste rapporten viser det seg at bedriftene planlegger noe oppbemanning i andre kvartal, og at de tror veksten vil tilta litt i tredje kvartal. Bedriftene planlegger også en liten økning i investeringene i år, med tiltagende vekst til neste år.

– Den korte oppsummeringen er det som står i overskriften til rapporten: Det er bedre utsikter for bedriftene nå. De melder at veksten har tatt seg opp og de venter også større vekst fremover, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen SpareBank 1 SR-Bank.

Oppjustert lønnsvekst

I rapporten kommer det frem at bedriftene har oppjustert anslagene for lønnsveksten i år og neste år. I denne runden anslår de at lønnsveksten blir på 5,2 prosent i 2024 og 4,3 prosent i 2025.

Forventingene til lønnsveksten er oppjustert for samtlige næringer, og en stor del av bedriftene viser til rammen i frontfaget. Ifølge rapporten forteller flere bedrifter om at er vanskelig å holde lønnsveksten mye under rammen i de sentrale ­forhandlingene, selv om lønnsomheten til bedriften er svak. 

Også lønnsveksten til neste år ble oppjustert med 0,3 prosentpoeng, og bedriftene tror prisveksten vil bli viktig for lønnsveksten neste år, og noen er bekymret for at at årets lønnsoppgjør vil bidra til å holde prisveksten oppe.

– ØKT INFLASJONSPRESS: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen SpareBank 1 SR-Bank. Foto: SpareBank 1 SR-Bank

– Rentekutt i desember

– Det er positivt at det går bedre med bedriftene og at flere er i jobb, det er jo gode nyheter. Baksiden av medaljen er at dette fører til økt inflasjonspress og det kan ta lengre tid før renten blir kuttet, sier Knudsen.

– Jeg tipper uendret rente utover høsten, første rentekutt kommer nok i desember. Dette avhenger av at inflasjonen kommer ned, sier legger han til.

I den første Regionalt nettverk-rapporten i år kom det frem at de spurte bedriftene trodde at den samlede årslønnsvekst vil komme på 4,9 prosent, noe som da var en oppjustering av forventningene fra siste rapport i 2023. Det ble også anslått at lønnsveksten for 2025 ville ende opp på 4,0 prosent. 

TROR NORGES BANK VENTER: Senior makrostrateg Dane Cekov i Nordea Markets. Foto: Are Haram

– Ingen rentekutt i år

– Det er nesten ingenting i denne rapporten som antyder at Norges Bank trenger å senke rentene med det første. Dermed styrker dagens rapport vår tro på at Norges Bank ikke vil kutte rentene i år, sier Nordeas seniorstrateg Dane Cekov når han får se rapporten.

Etter forrige rapport i mars uttalte Cekov at de ikke trodde renten ville bli senket før desember, men etter torsdagens rapport sier Nordea-strategen at han nå tror «Norges Bank vil holde renten uendret i lang tid.»

Overfor Finansavisen påpeker Cekov at Nordea ikke har hatt troen på noen rentekutt fra Norges Bank i 2024 siden begynnelsen av mai.

– Regionalt nettverk viser solide forbedringer på alle fronter: Forventinger om høyere aktivitet framover, mindre forskjeller mellom sektorer, økning i sysselsetting, investeringer og lønn, sier Cekov.

– Dermed er det lite hast for Norges Bank å senke renten, legger han til.