<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Citi-sjeføkonom: – Ødeleggende å bytte presidentkandidat nå

Hvis Joe Bidens elendige debatt fører til en ny demokratisk kandidat, vil det styrke Donald Trumps sjanser, tror Citis sjeføkonom.

Publisert 28. juni
Oppdatert 2. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 656 ord
SJOKKBØLGER: Men den svake innsatsen fra sittende president Joe Biden (t.h.) mot Donald Trump har så langt ikke slått ut i markedsreaksjoner. Foto: NTB

Den første TV-debatten mellom president Joe Biden og utfordrer Donald Trump natt til fredag gikk helt elendig for Biden, og noe bedre for Trump. Utslagene var enorme. 

Prognosene for en Trump-seier gikk fra omtrent 55 prosent sannsynlighet til 63 prosent, ifølge PredictIt's løpende måling underveis i debatten. På det meste var potensiell Biden-utfordrer guvernør Gavin Newsom, som foreløpig takker nei til å ta over, oppe i nesten 20 prosent.

Alle de tunge avisene i USA mener at demokratene ikke har annet valg enn å finne en til å erstatte Biden som presidentkandidat, og foreløpig peker Newsom seg ut som det mest nærliggende alternativet.

Uro til august?

Formelt er det først ved demokratenes landsmøte, 19. til 21. august, at partiet utpeker sin presidentkandidat. Det betyr, potensielt, at det kan bygge seg opp kraftige krav om at Biden må trekke seg i mellomtiden.

Nathan Sheets, Citis globale sjeføkonom og tidligere statssekretær i Finansdepartementet under Barack Obama, fikk ikke selv fulgt debatten, men har fått med seg reaksjonene og analysene etterpå.

På spørsmål om utfallet av debatten vil øke usikkerheten i markedene, svarer han klart:

– Ja.

Men Sheets tror at den umiddelbare usikkerheten og oppstyret raskt vil legge seg.

– Det er mer enn fire måneder til valget, og det er mange hendelser frem til det.

– Gjorde ikke jobben

Sheets mener den viktigste jobben for Donald Trump i denne debatten var å opptre presidentaktig.

– I 2020 klarte han ikke det helt i den første debatten. Denne gangen kan nok hans team si at han gjorde jobben, mener Sheets.

– Bidens jobb var å vise at han er i stand til å utføre jobben. Dessverre, kanskje også fordi han angivelig var litt syk, er oppfatningen at han ikke klarte dette.

– Uansett: Det viktigste er at vi har en befolkning som er dypt, og omtrent likt, delt. Det vil bli et tett valg, så det er bare å spenne sikkerhetsbeltene. Men Trump-leiren vil hevde at de nådde sine mål. Det er vanskeligere for Bidens team å si.

– Kan øke usikkerheten

Valget og valgkampen representerer en vedvarende usikkerhet for investorene.

– Investorer vet ganske sikkert hvordan Biden 2.0 vil se ut. For Trump har vi Trump 1.0 å dømme ut fra, men her kan vi få større endringer ved en ny periode. Og dessuten vil en Trump-seier bety en endring fra dagens Biden-politikk.

– Blir markedene mer usikre hvis guvernør Gavin Newsom eller andre får økt oppslutning, og fremstår som en reell utfordrer til Biden?

– Ja, hvis han kommer inn i valgkampen, så vil det øke usikkerheten. Men med fire måneder igjen til valget, tror jeg ikke at demokratene vil skifte kandidat. Det ville være veldig ødeleggende for kampanjen, og det tar tid å få en valgkamp i gang, særlig ved et presidentvalg.

Tror ikke på ny kandidat

Sheets viser til at noen trekker paralleller til da Lyndon B. Johnson trakk seg fra gjenvalg i 1968.

– Men det skjedde i mars, ikke i slutten av juni. Derfor er et skifte av kandidat nå ikke veldig troverdig.

– Det er først ved landsmøtet i august at demokratene formelt velger sin kandidat. Venter du at det vil være støy rundt Bidens kandidatur like lenge?

– Dette kan vare til august, men jeg tror mest på at dette legger seg raskt. Hvis kravet om nye kandidater får momentum, så vil det øke usikkerheten, også i markedene. Å manøvrere for ulike kandidater blant demokratene vil uansett stjele tid fra valgkampen mot Trump. Det viktigste utfallet av en slik langvarig kamp på demokratenes side vil være at det underminerer Bidens, og dermed også demokratenes, sjanser.

– Hvordan vil situasjonen i presidentvalgkampen påvirke Fed ved de kommende rentemøtene?

– Fed er datadrevet. I dag fikk vi for eksempel oppmuntrende PCE-tall for inflasjonen. Dette er blant forholdene Fed og Jerome Powell vil legge vekt på, sier Sheets. 

– Men Powell skjønner også den politiske konteksten. Det tilsier å være så transparent som mulig. Hvis Fed bestemmer seg for et tidspunkt for rentekuttet, for eksempel i september, så vil de signalisere det så tidlig som mulig, muligens allerede ved Jackson Hole-symposiet.