<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Sitter fast i krisen

Det melder Ifo-instituttet etter nok en nedslående måling om den tyske økonomien.

Publisert 25. juli
Oppdatert 25. juli
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 303 ord
NEDSLÅENDE TALL: Stemningen er svakere enn ventet i Tyskland, der bilindustrien utgjør en vesentlig del av BNP. Her fra en VW-fabrikk i Wolfsburg. Foto: Bloomberg

Stemningen i den tyske økonomien har gått på enda en knekk, og er dessuten svakere enn ventet, fremgår det av nye tall torsdag.

Ifo-indeksen, som gjenspeiler forretningsklimaet i Tyskland, har i juli falt til 87,0 poeng. Dette er det laveste nivået siden februar – og juli er tredje måned på rad med nedgang i målingen.

I juni falt indeksen fra 89,3 til 88,6. Nå var det, ifølge Trading Economics, ventet en oppgang til 88,9.

Både komponenten for nåværende forhold og forventningskomponenten trekker ned denne måneden. Førstnevnte har gått fra 88,3 til 87,1, men var ventet til 88,5. Sistnevnte har falt fra 89,0 til 86,9, mens konsensus var på 89,0.

«Stemningen har falt betydelig hos bedriftene i Tyskland,» heter det i en melding fra Ifo-instituttet.

«Skepsisen til de kommende månedene har økt betydelig. Den tyske økonomien sitter fast i krisen,» heter det.

Nedgang overalt

Av undersøkelsen fremgår det at stemningen er dårligere innen industrien og tjenestesektoren, i handelssektoren og i bygg- og anleggsbransjen.

I sistnevnte preges forventningene av betydelig pessimisme, ifølge instituttet.

Ifo-indeksen er basert på en månedlig undersøkelse utført blant rundt 9.000 respondenter innen industrien, tjenestesektoren, handelsnæringen og bygg- og anleggsbransjen. Selskapene som spørres, bes om å gi sine vurderinger av nåværende forhold og forventningene for de neste seks månedene.

Økonomien i resesjon

Kommende tirsdag kommer de første tallene for Tysklands økonomiske utvikling i andre kvartal i år. Ifølge Trading Economics peker de seneste prognosene mot en oppgang på 0,1 prosent på kvartalsbasis og 0,4 prosent på årsbasis.

I første kvartal vokste Tysklands BNP med 0,2 prosent fra kvartalet før, etter et fall på 0,5 prosent i fjerde kvartal i fjor.

På årsbasis var det imidlertid en nedgang på 0,2 prosent, som dermed bekreftet teknisk resesjon i Tyskland – for første gang på mer enn tre år. Kvartalet før var det også et fall på 0,2 prosent.