<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Første kutt siden pandemien

Markedet spådde et britisk rentekutt, og fikk rett, men det hang i en tynn tråd.

Publisert 1. aug.
Oppdatert 1. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
Article lead
lead
KUTTER: Bank of England og sentralbanksjef Andrew Bailey senker styringsrenten med en kvarting. Foto: Bloomberg
KUTTER: Bank of England og sentralbanksjef Andrew Bailey senker styringsrenten med en kvarting. Foto: Bloomberg

For første gang siden pandemien kutter Bank of England sin styringsrente. Den nye renten er 5,00 prosent.

Ved forrige rentemøte var den pengepolitiske komiteen splittet. To stemte for rentekutt i juni, og det ble dermed flertall for uendret rente. Denne gangen var flertallet enda mer hårfint, 5–4, men i favør av å kutte renten.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets viste i sin forhåndsomtale til at inflasjonen har steget etter juni, men at dette i hovedsak skyldes faktorer som sentralbanken ser bort fra.

Det var i rentemarkedet på forhånd priset inn omtrent 65 prosent sannsynlighet for dette kuttet. Nå priser markedet inn nesten ett «sikkert» rentekutt i november og omtrent halvannet kutt totalt innen nyttår.

Kuttet kommer et halvt døgn etter at Federal Reserve onsdag kveld gikk langt i å antyde at plan A er å kutte sin styringsrente i september.

Knappest mulig flertall

I sin begrunnelse for rentekuttet viser Bank of Englands Monetary Policy Committee (MPC) til at det nå var et flertall 5–4 i favør av et rentekutt. Videre vises det til at inflasjonen var på inflasjonsmålet på 2 prosent både i mai og juni, men ventes å øke til rundt 2,75 prosent i andre halvår. Først mot slutten av 2026 ventes en inflasjon under inflasjonsmålet, men i mellomtiden vil inflasjonen holde seg mellom 2 og 2,5 prosent.

Timelønnsveksten har avtatt, men er fortsatt 5,6 prosent, og tjenesteinflasjonen er på 5,7 prosent. BNP-veksten har økt, men MPC mener at underliggende vekstmomentum fortsatt er svakt.

MPC tror at lavere samlet inflasjon gradvis vil slå ut i lavere lønnsvekst. Samtidig er det en fare for at andrerundeeffekter kan bidra til å holde inflasjonen uventet høy en stund. Likevel mener MPC det er på tide å lette gradvis opp på den innstrammende pengepolitikken.

Markedsprisingen tilsier i hvert fall tre rentekutt til før 2025 er omme.