<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi er sårbare for en overraskelse

Nye tall for amerikansk inflasjon er dagens makrohøydepunkt. Marius Gonsholt Hov tror overraskende svake tall kan få den mer umiddelbare resesjonsfrykten til å blusse mer opp igjen.

Publisert 14. aug. 2024
Oppdatert 14. aug. 2024
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
SPENT: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Iván Kverme
SPENT: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Iván Kverme

Investorene venter onsdag spent på nye inflasjonstall fra USA. 

Konsensus peker ifølge Trading Economics mot en årsvekst for samlet inflasjon på 2,9 prosent i juli, noe som i så fall vil være ned fra 3,0 prosent i juni. Kjerneinflasjonen ventes å falle fra 3,3 til 3,2 prosent.

Månedsveksten ventes til 0,2 prosent for total- og kjerneinflasjon.

«Markedet håper på en pen bekreftelse i dag på at prisveksten er gradvis avtakende, slik at Federal Reserve nå kan fortsette å ta noe mer hensyn til utviklingen i arbeidsmarkedet. I går kom det da også gode nyheter inn mot tallene i dag», skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i dagens markedsrapport.

Han sikter til tirsdagens tall for produsentprisene, som viste lavere vekst i kjerneprisene enn ventet.

Fallende renteforventninger

Sjeføkonomen regner det som «nesten helt sikkert» at Fed kutter renten på september-møtet, og bryr seg ikke om Atlanta Fed-sjefen Raphael Bostics uttalelser i går om at han kan være klar til å kutte renten først mot utgangen av året. 

«Men det har han sagt siden mars. Det er september som gjelder, og usikkerheten dreier seg om hvorvidt renten kuttes med 25 eller 50 basispunkter», fortsetter Gonsholt Hov.

Markedet reagerte på tirsdagens produsentpriser med å justere opp til sannsynlighetsovervekt, og priser nå inn rundt et kutt på rundt 40 punkter i september.

«Det vil si en sannsynlighet for et dobbeltkutt på rundt 60 prosent», forklarer sjeføkonomen.

– Sårbart for en overraskelse

Tirsdagens fall i renteforventningene, som forplantet seg utover kurven, sendte USA-børsene markant opp med 2,4 prosent oppgang for Nasdaq og 1,7 prosent for S&P 500.

«Betydelig optimisme inn mot onsdagens tall betyr samtidig sårbarhet overfor en eventuell overraskelse», påpeker Gonsholt Hov. 

«Et overraskende sterkt tall vil kunne gjøre Feds avveiing mellom hensynet til henholdsvis inflasjonen og arbeidsmarkedet noe tyngre. Samtidig som et overraskende svakt inflasjonstall også kan få den mer umiddelbare resesjonsfrykten til å blusse mer opp igjen, hvis et slikt utfall leses som et resultat av en bråere svekkelse av etterspørselen. Med andre ord: Det er en fin balansegang», fortsetter sjeføkonomen.

– Fokuserer mer på veksten

Goldman Sachs estimerer i sin oppdatering at en månedsvekst i kjerneinflasjonen på rundt 0,1 prosent vil utløse rundt én prosent oppgang for S&P 500, mens 0,3 prosent månedsvekst vil senke indeksen 1,25-1,75 prosent.

Senior markedsrådgiver Dominic Wilson hevder i oppdateringen at fokuset for Federal Reserve har flyttet seg fra inflasjons- til vekstsiden.

«Konsumprisene har åpenbart fortsatt betydning for Fed, men terskelen for store utslag er høyere enn det har vært på en stund. Dette fordi markedet trolig korrekt vurderer at graden av timing og rentekutt nå går mer gjennom jobb- og vekstsiden», skriver han.

«Gitt at den største frykten nå er risikoen i veksten, vil markedet utvilsomt være mer sensitivt for detaljhandels- og jobless claims-tallene senere denne uken. En svakere detaljhandel enn ventet kan være det største hinderet for det nåværende børsrallyet», fortsetter Wilson.