<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tror han leverer to dobbeltkutt på rad

Markedet priser inn litt over et vanlig rentekutt både i september og november. – For lite, mener Citi, som venter dobbeltkutt begge ganger.

Publisert 19. aug.
Oppdatert 19. aug.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 576 ord
TO MULIGHETER: Jerome Powell og Fed kan enten kutte renten friskt med henvisning til at realrenten er blitt for høy eller fordi arbeidsmarkedet nå kjøles raskt ned, mener Citi. Foto: Bloomberg

Fredagens tale av Federal Reserve-president Jerome Powell under sentralbanksymposiet i Jackson Hole, Wyoming, kan muligens gi hint om størrelsen på rentekuttet neste måned. I markedet er det nå priset inn omtrent 30 prosent sannsynlighet for at Federal Reserve (Fed) ikke nøyer seg med 25 basispunkter (en «kvarting»), men kutter med hele 50 basispunkter. 

Markedet tror også at Fed følger opp med kutt i november, hvor det er priset inn en drøy kvarting til.

At Fed kommer med et kutt, regnes nå for bortimot garantert, også av analytikerne, men økonomene i Citi tror markedet venter for små kutt. 

«Vi venter kutt på 50 basispunkter både i september og november», skriver USA-økonom Andrew Hollenhorst i en forhåndsomtale.

Men han har ingen tro på at Powell vil være tydelig på størrelsen på rentekuttene nå på fredag. I stedet venter Citi at Powell vil gjenta at løpende data avgjør beslutningen på hvert enkelt rentemøte.

KRAFTIGE KUTT: USA-økonom Andrew Hollenhorst i Citi mener Fed er for optimistiske når de nærmest utelukker en resesjon. Foto: Citi

Tredje på rad

Hovedårsaken til at Citi venter to dobbeltkutt på rad er at inflasjonen i USA nå er så lav. Den ferske målingen for juli var den tredje måned på rad hvor årsveksten (regnet ut fra siste måneds vekst) var på eller under inflasjonsmålet på 2,0 prosent.

«Spørsmålet er ikke lenger om Fed starter med kutt, men hvor raske og dype kuttene vil bli», skriver Hollenhorst.

Han og Citi tror de kommende arbeidsmarkedstallene og øvrige tegn på oppbremsing i amerikansk økonomi vil tilsi et Fed som er mer duete enn markedene har lagt til grunn.

Inflasjon mindre viktig

Ved de siste par rentemøtene har Fed ganske tydelig pekt mer og mer på realøkonomien og arbeidsmarkedet og tilsvarende mindre på inflasjonen.

Særlig ved pressekonferansen etter rentemøtet i slutten av juli pekte Powell på nedsidefaren for arbeidsmarkedet som den virkelig store usikkerheten. I ukene etter dette rentemøtet har data vist en uventet stor økning i ledigheten og enda en måned med lav inflasjon. Dette gir Powell to åpninger for større rentekutt, mener Hollenhorst.

Realrente eller resesjon

Den ene muligheten er å peke på at realrenten stiger i takt med fallet i inflasjonen, slik at det er nødvendig å kutte renten for å hindre en for sterk innstramming. 

Hollenhorst viser til at tiårige realrenter, slik de måles ved de inflasjonssikrede TIPS, har falt fra 2,3 til 1,8 prosent, men dermed fortsatt er langt over nivåene fra 2014 til 2019, 0,0–0,1 prosent.

Den andre muligheten er å peke på den raske nedkjølingen av arbeidsmarkedet som grunn til å kutte renten ned til et nøytralt nivå ganske raskt.

Hollenhorst tror ikke at Powell frykter en fullvoksen resesjon, blant annet fordi ferske tall har vist god fart i detaljhandelen og et raskt fall i tallet på nye dagpengesøkere, men mener Powell i så fall er for optimistisk.

Signaler på onsdag?

«Selv om Powell vil avstå fra å guide tydelig for eller mot kutt på 50 basispunkter, vil han la begge utfall forbli på bordet», tror Hollenhorst om fredagens tale.

Det er ikke alle som venter selv så lite konkrete signaler. Jackson Hole har over flere år heller vært en arena for diskutere store linjer enn et sted Fed bruker til å guide for de forestående rentemøtene.

«Det er ingenting, i hvert fall ikke i data vi har tilgang til, som tilsier at Fed vil annonsere et kjempekutt ved september-møtet», argumenterer seniorøkonom Ipek Ozkardeskaya i Swissquote.

«Han vil trolig prøve å dempe forventingene om kutt i november og desember, og vil i stedet gjenta at Feds beslutninger er dataddrevne», skriver Yardeni Research i sin omtale.