Med utsikter til seier både i presidentvalget, Senatet og Representantenes hus ligger det an til store endringer i den økonomiske politikken, tror Citi Economics.
«Enda raskere og enda mer fokusert enn under hans første presidentperiode, vil den nye Trump-administrasjonen innføre økt toll for å dempe underskuddet på handelsbalansen på nesten 4 prosent av BNP», skriver Citi-økonomer i en første kommentar etter valget.
Citi-økonomene tror at tollen vil bli økt for nær sagt alle USAs handelspartnere.
Trolig skjer dette ved først en flat økning opp til 10 prosent toll for alle, opp fra dagens gjennomsnitt på 1,5 prosent.
Svekket Europa
Dette vil ikke minst slå kraftig negativt ut for Europa. Ifølge en tidligere Citi-analyse vil en ensidig amerikansk tollheving senke global vekst med 0,4 prosentpoeng.
«På kort sikt vil EU-bedriftenes marginer bli presset, og på lengre sikt kan de måtte flytte produksjon til USA for å omgå tollen», tror Christian Schulz, sjeføkonom for Europa i Citi.
Men trolig vil EU og andre handelsområder svare med tilsvarende tolløkning overfor USA. I så fall synker ikke global vekst med 0,4 prosentpoeng, men med 0,6 prosentpoeng. Den største taperen i et slikt scenario vil likevel være USA, hvor veksten svekkes med nær 1,5 prosentpoeng, viser Citi-analysen.
Kina-sjokk
Neste runde kan bli å øke tollen på import fra Kina til 60 prosent. Også dette vil ramme Europa via sjokkene på kinesisk økonomi, tror Citi. Samtidig vil det vri kinesisk eksport fra USA til Europa, noe som vil dempe prispresset i eurosonen klart.
Citi utelukker ikke at EU i så fall innfører egne tiltak overfor Kina, men i så fall mer målrettet, og neppe i form av generelt økte tollsatser.
Mer til forsvar
Under Trump II vil trolig kravene om å øke forsvarsbevilgningene intensiveres. Det ville trolig også skjedd om Kamala Harris vant valget, tror Citi, men Trump kan komme til å true med økt toll eller å trekke seg ut av Nato om ikke europeiske land øker forsvarsbevilgningene.
De fleste land er nå tett på eller over kravet om 2 prosent av BNP til forsvarsformål, men Trump II kan komme til å heve kravene, tror Citi.
Hvis Trump II lever opp til sine løfter om å få slutt på Ukraina-krigen og krigen i Midtøsten, vil det imidlertid gi økt optimisme og kan senke energiprisene. Men hvis Ukraina-situasjonen ikke løses «ordnet», kan det motsatte skje, frykter Citi.
Lavere energipriser?
Trump II kan bety økt satsing på fossil energi globalt, og kan dermed senke energiprisene. Knapt noen vil tjene like mye på det som EU og eurosonen, konstaterer Citi.
Det er også liten tvil om at budsjettunderskuddene og statsgjelden vil øke raskere med Trump II. Det kan dempe global aktivitet gjennom økte renter. For Europa betyr det høyere nøytralrente, og dempet vekst, frykter Citi.