– Vi må legge til rette for gründerne, ikke kvele dem
Arne Brimi frykter for fremtiden til bygdene og matmangfoldet. Nå mener han at Norge står overfor et gründerproblem.
![Article lead](https://imaginary.finansavisen.no/resize?url=https%3A%2F%2Fsmooth-storage.aptoma.no%2Fusers%2Fhegnar%2Fimages%2F51065564.jpg%3Ft%5Bquality%5D%3D100%26%26accessToken%3De7bdf68da9bea05037a4476b536023d092bc3c5ec5a21017b09958897bb883e6)
– Det går nesten ikke an å starte en ny bedrift i dag. Lover og regler legger til rette for at store aktører spiser opp de små. De som styrer, vet ikke hva det å starte opp en egen bedrift betyr, sier kjendiskokk Arne Brimi, som mener Norge står overfor et gründerproblem.
– I dag har vi ikke rammevilkår som legger til rette for gründerne. I stedet har vi rammevilkår som kveler gründerne med masse skatter og tunge regelverk. Og det før de har rukket å sette ideen ut til verks, sier han.
Kokken, bokforfatteren og gründeren fra Gudbrandsdalen, kjent fra TV-programmet «Gutta på tur», har mye på hjertet når Finansavisen ringer for å snakke om hjørnesteinen i hans Brimiland – fjellrestauranten Vianvang.
På ett år har restauranten, som ligger på fjellet mellom Lom og Vågå, økt omsetningen med 4 millioner kroner, fra 10 millioner til 14 millioner kroner. Brimi kan med det, for første gang, notere et millionoverskudd for selskapet sitt.
– Det går bra nå, men det går litt opp og ned i restaurantbransjen, vet du, sier Brimi og tilføyer:
– «Businessen» min er bare en liten familiebedrift. Vi har fokus på det langsiktige og tenker ikke så mye på kapitalistiske avkastningskrav. Vi brenner for å skape gode matopplevelser og menneskemøter. Men det er blitt mer utfordrende å drive i dag, sier han og sikter til skatte- og avgiftsnivået i landet.
Arne Brimi AS
(Mill. kr) | 2022 | 2021 |
Driftsinntekter | 13,5 | 9,8 |
Driftsresultat | 1,3 | 1,1 |
Årsresultat | 1,0 | 0,7 |
– Trist
Gjennom årenes løp har han sett hvordan konkurser og oppbud har påvirket bygder og grender.
– Det er forferdelig trist. Bedriftene og initiativtakerne er drivkraften i bygdene. De mister ikke bare kompetanse når bedrifter går under, men også sin identitet, sier han og legger til:
– De små, lokale bedriftene taper kampen mot de store aktørene for hver dag som går.
Han mener at en lavere beskatning på bedrifter nå må til for å holde på mangfoldet og gi rom til gründerspirer rundt om i landet.
– På grunn av skattebyrden er det nesten umulig å starte opp noe nytt i dag. For å gjøre det må du ha en meget solid likviditet i ryggen, og det er noe de færreste har tilgang på i en oppstartsfase, tilføyer han.
Brimi frykter for fremtiden for lignende småaktører som ham selv, som ønsker å tilby økologisk tradisjonsmat.
– Vi risikerer å bli en monokultur. Vi kan ikke leve av billig, ultraprosessert mat hele gjengen. Myndighetene må gjøre det enklere for folk å drive og velge andre aktører enn kun de store, multinasjonale kjedene.
Forstår Dæhlie
Han ramser opp lavere moms på restaurantbesøk (fra 25 til 15 prosent, red. anm.) for å motvirke «takeaway-kulturen», som han omtaler det som, samt å innføre en lavere arbeidsgiveravgift, som eksempler på tiltak.
– Men jeg skal samtidig være forsiktig med å svartmale. Vi har ikke mistet troen på fremtiden , men det handler om at vi må gjøre det enklere for folk og bedrifter.
Som kjent har «Gutta på tur» fått ett færre medlem bosatt i Norge det siste året. På spørsmål om hva han tenker om Bjørn Dæhlies avskjed til Norge, er Brimi klar i sin tale:
– Det har jeg forståelse for, sier han, og legger til:
– Det er opp til ham hva han velger å gjøre selv, men når du må tappe selskapene dine for likviditet for å betale formuesskatt, er det ikke bra. Verdiene er jo ikke i cash, men i allerede arbeidende kapital i selskapene, sier Brimi.
I tillegg til virksomheten i Lom/Vågå har Brimi eierskap i «kjendisrestauranten» Vaaghals på Barcode i Oslo. Sammen med nevnte Dæhlie, Vegard Ulvang og Arne Hjeltnes eier de 20 prosent av spisestedet gjennom «Gutta på tur» sitt eget investeringsselskap, Norsk Rype- og Tytinglag AS.
Et selskap som for øvrig delte ut 1 million kroner i utbytte fordelt på sine fire aksjonærer i 2022.