<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi må legge til rette for gründerne, ikke kvele dem

Arne Brimi frykter for fremtiden til bygdene og matmangfoldet. Nå mener han at Norge står overfor et gründerproblem.

Publisert 19. juli 2023
Oppdatert 24. juli 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
GRÜNDERPROBLEM: – Vi har et gründerproblem i Norge. Det er nesten umulig å starte opp noe eget og nytt med dagens skattepakke. Vi må legge til rette for gründerne, ikke kvele dem med høye skatter og avgifter, sier kjendiskokk Arne Brimi. Foto: Ivan Kverme

– Det går nesten ikke an å starte en ny bedrift i dag. Lover og regler legger til rette for at store aktører spiser opp de små. De som styrer, vet ikke hva det å starte opp en egen bedrift betyr, sier kjendiskokk Arne Brimi, som mener Norge står overfor et gründerproblem.

– I dag har vi ikke rammevilkår som legger til rette for gründerne. I stedet har vi rammevilkår som kveler gründerne med masse skatter og tunge regelverk. Og det før de har rukket å sette ideen ut til verks, sier han.

Kokken, bokforfatteren og gründeren fra Gudbrandsdalen, kjent fra TV-programmet «Gutta på tur», har mye på hjertet når Finansavisen ringer for å snakke om hjørnesteinen i hans Brimiland – fjellrestauranten Vianvang.

På ett år har restauranten, som ligger på fjellet mellom Lom og Vågå, økt omsetningen med 4 millioner kroner, fra 10 millioner til 14 millioner kroner. Brimi kan med det, for første gang, notere et millionoverskudd for selskapet sitt.

– Det går bra nå, men det går litt opp og ned i restaurantbransjen, vet du, sier Brimi og tilføyer:

– «Businessen» min er bare en liten familiebedrift. Vi har fokus på det langsiktige og tenker ikke så mye på kapitalistiske avkastningskrav. Vi brenner for å skape gode matopplevelser og menneskemøter. Men det er blitt mer utfordrende å drive i dag, sier han og sikter til skatte- og avgiftsnivået i landet.

Arne Brimi AS

(Mill. kr)20222021
Driftsinntekter13,59,8
Driftsresultat1,31,1
Årsresultat1,00,7

– Trist

Gjennom årenes løp har han sett hvordan konkurser og oppbud har påvirket bygder og grender.

– Det er forferdelig trist. Bedriftene og initiativtakerne er drivkraften i bygdene. De mister ikke bare kompetanse når bedrifter går under, men også sin identitet, sier han og legger til:

– De små, lokale bedriftene taper kampen mot de store aktørene for hver dag som går.

Han mener at en lavere beskatning på bedrifter nå må til for å holde på mangfoldet og gi rom til gründerspirer rundt om i landet.

– På grunn av skattebyrden er det nesten umulig å starte opp noe nytt i dag. For å gjøre det må du ha en meget solid likviditet i ryggen, og det er noe de færreste har tilgang på i en oppstartsfase, tilføyer han.

Brimi frykter for fremtiden for lignende småaktører som ham selv, som ønsker å tilby økologisk tradisjonsmat.

– Vi risikerer å bli en monokultur. Vi kan ikke leve av billig, ultraprosessert mat hele gjengen. Myndighetene må gjøre det enklere for folk å drive og velge andre aktører enn kun de store, multinasjonale kjedene.

Forstår Dæhlie

Han ramser opp lavere moms på restaurantbesøk (fra 25 til 15 prosent, red. anm.) for å motvirke «takeaway-kulturen», som han omtaler det som, samt å innføre en lavere arbeidsgiveravgift, som eksempler på tiltak.

– Men jeg skal samtidig være forsiktig med å svartmale. Vi har ikke mistet troen på fremtiden , men det handler om at vi må gjøre det enklere for folk og bedrifter.

Som kjent har «Gutta på tur» fått ett færre medlem bosatt i Norge det siste året. På spørsmål om hva han tenker om Bjørn Dæhlies avskjed til Norge, er Brimi klar i sin tale:

– Det har jeg forståelse for, sier han, og legger til:

– Det er opp til ham hva han velger å gjøre selv, men når du må tappe selskapene dine for likviditet for å betale formuesskatt, er det ikke bra. Verdiene er jo ikke i cash, men i allerede arbeidende kapital i selskapene, sier Brimi.

I tillegg til virksomheten i Lom/Vågå har Brimi eierskap i «kjendisrestauranten» Vaaghals på Barcode i Oslo. Sammen med nevnte Dæhlie, Vegard Ulvang og Arne Hjeltnes eier de 20 prosent av spisestedet gjennom «Gutta på tur» sitt eget investeringsselskap, Norsk Rype- og Tytinglag AS. 

Et selskap som for øvrig delte ut 1 million kroner i utbytte fordelt på sine fire aksjonærer i 2022.