<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ølgigant trekker seg ut av Russland

Heineken trekker seg omsider ut av Russland, til et tap på 300 millioner euro.

Publisert 25. aug. 2023
Oppdatert 25. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 292 ord
KRITISERT: Nederlandske Heineken har blitt kraftig kritisert for å bli igjen i Russland etter invasjonen av Ukraina.  Foto: Bloomberg

Nederlandske Heineken har nå solgt hele sin virksomhet i Russland til russiske selskaper. Prislappen for salget var 1 euro, skriver ølgiganten i en pressemelding.

Internasjonale selskaper trakk seg ut av Russland i rekordfart etter at Russland invaderte Ukraina i februar 2022. Heineken har blitt kritisert for å trekke ut prosessen.

Heineken stoppet å selge merkevaren i Russland, men skal ha lansert 61 nye øltyper i det russiske markedet. Det hevdes at dette inkluderte tre øltyper under Amstel-merkevaren, som er heleid av Heineken.

Solgt til russisk selskap

Selskapet skriver at prosessen rundt Russland-exiten startet i mars 2022. Samlet venter de et tap på 300 millioner euro, eller nærmere 3,5 milliarder kroner.

«Kjøpesummen for Heinekens virksomhet i Russland er 1 euro for 100 prosent av aksjene. Alle gjenværende eiendeler, inkludert sju bryggerier i Russland, vil overføres til de nye eierne», står det.

Kjøperen er Arnest Group, et russisk selskap innen blant annet emballasje- og forbruksvarer. Heineken har ingen tilbakekjøpsopsjon for å returnere til Russland.

«Arnest Group har påtatt seg ansvaret for de 1.800 ansatte i Heineken i Russland og gir garantier for ansettelse i de neste tre årene», skriver Heineken.

Putin-utfordringer

Russlands president Vladimir Putin fikk i april på plass et regelverk som gjorde det svært vanskelig for selskaper eller personer fra «uvennlige stater» å trekke ut virksomheten av landet.

I juni innførte Putin dessuten en lov som tillater at eiendeler i vestlige selskaper ansett som «uvennlige» kan kjøpes opp.

– Dette var utrolig komplisert, sier Heineken-sjef Dolf van der Brink ifølge Bloomberg.

– Det var en reell risiko for rettsforfølgelse for vårt folk og en reell risiko for nasjonalisering, sier han videre.

Det er ikke alle internasjonale selskaper som har klart å trekke seg ut. I juli overtok russiske myndigheter brått Carlsbergs russiske datterselskap, Baltika Breweries. Den franske yoghurtprodusenten Danones datterselskap led samme skjebne.