<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjelden vin fra Champagne

Champagne-regionen har økt fokus på stille viner. Denne sjeldne hvitvinen kan utfordre den mest erfarne vinkjenneren. 

Publisert 5. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 717 ord
Sjelden vin: Denne originale hvitvinen fra Champagne finnes nå tilgjengelig på vinmonopolet Foto: Ole S. Berg

Varmere klima i Champagne de siste årene har drevet produsenter i regionen til å satse mer på stille viner, altså uten bobler. Tidligere var det i hovedsak stille rødvin fra de varmere vinmarkene i landsbyen Ambonnay i Montagne de Reims som var tilgjengelig på markedet, men i dag finner man både hvite og røde stille viner som flaskes som Côteaux Champenois på tvers av hele regionen.

Champagne uten bobler

Hvit Côteaux Champenois er som oftest laget av chardonnay-druen, og de røde av pinot noir. Dette er de samme druene som mange kjenner fra Bourgogne-regionen en kort kjøretur sørover. Mange forventer derfor at Côteaux Champenois skal smake som disse, men det er heller unntaket. 

Côteaux Champenois er typisk slanke og syrligere i stilen, med en tydelig kalkaktig mineralitet og er ofte mindre dominert av eik enn Bourgogne-vinene. Derimot er prisene, som i Bourgogne, ofte høye da produksjonen er veldig liten.

Ny og lovende produsent

Selv om en stor del av Côteaux Champenois er laget utelukkende på pinot noir og chardonnay-druer, så eksperimenterer enkelte produsenter i Champagne-regionen også med mindre kjente druer de bruker i Champagne. En av disse er Étienne Calsac.

Étienne Calsac er en relativt ny og lovende produsent som holder til i Avize i Cotes de Blancs - et område som er lite kjent for stille vin. Etienne startet sitt eget vineri i 2010 da han arvet vinmarker fra sin bestefar. Familien hadde tidligere dyrket druer som de solgte videre til større Champagnehus.

Étienne Calsac har på kort tid posisjonert seg blant de fremste «grower»-produsentene i området, med fokus på friske og mineralske stiler av Champagne, i hovedsak laget på chardonnay-druen med en naturlig tilnærming i vinmarken og vineriet. 

Men: Etienne lager også en utmerket Côteaux Champenoise som nettopp ble lansert på Vinmonopolets nyhetslansering den tredje juli.

Smaksnotat

Étienne Calsac Côteaux Champenois 2022
Fruktig på nese med aroma av tropisk frukt, pære, moden eple, kalkaktig mineralitet og urter. På smak har den en kombinasjon av intens syre som gir en fin balanse til den modne karakteren på smak og en lang avslutning. En utrolig spennende og original vin som kan utfordre den mest erfarne vinkjenneren. Omtrent 500 flasker produsert. 92 poeng.

  • Varenummer: 17277801
  • Pris: 1 549,50 kroner (Kun tilgjengelig på bestilling)

Sjelden drue

Étienne Calsac Côteaux Champenois 2022 er på ingen måte en klassisk vin. Vinen er laget på en blanding av 75 prosent chardonnay-druer og 25 prosent av den ukjente Champagne-druen petit meslier.

Petit meslier har en unik egenskap til å oppnå full modenhet, men likevel bevare en intens og frisk syre. Dette er en stor fordel i de varme årgangene som man har sett de seneste årene. 

Det kan være en utfordring å høste druer med ønsket syrenivå uten å gå på kompromiss av modenheten i varme og solrike årganger. Det kan resultere i en grønn og umoden karakter i den ferdige vinen. Derfor søker mange produsenter tilbake til disse gamle Champagne-druene som et svar på klimaendringene.

Bryter Champagne-reglene

Det er ikke bare druesortene som skiller seg ut for denne vinen; etter innhøstning avstilker Étienne alle druene fra stilkene manuelt før de presses. En liten del av druene bevares hele og får ligge sammen med vinene på eikefatene i syv måneder. Dette er ikke en maserasjon for å lage oransjevin med skallkontakt, men en spesiell metode for å tilføre fylde og kompleksitet til vinen. 

Denne teknikken er faktisk ulovlig i Champagne, da lovverket sier at vinene ikke får ha kontakt med druene i mer enn seks timer - men dette bryr ikke Étienne seg om. 

Etter syv måneder på eikefat flaskes vinene uten filtrering, som gjør at vinene får et lett slør i fargen. Vinen er fruktig på nese med aroma av tropisk frukt, pære, moden eple, kalkaktig mineralitet og urter. På smak har den en kombinasjon av intens syre som gir en fin balanse til den modne karakteren på smak og en lang avslutning.

Sjelden vin

Produksjonen er kun 500 (!) flasker hvert år - de årene Calsac mener årgangen er god nok for produksjon i det hele tatt. Dette er en utrolig spennende vin som de færreste har smakt. Det er en perfekt vin å servere blindt om du skal du utfordre en erfaren vinkjenner, eller om du vil åpne øynene selv for en ny stil fra Champagne-regionen. 

Denne vinen er verdt å teste ut, men veldig få flasker finnes nå tilgjengelig på bestilling, så vær rask.