<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdens eldste riesling? Ja takk!

Schloss Johannisberg har produsert vin i nesten 1200 år. Fra de samme vinmarkene produserer de fortsatt vin fra øverste hylle.

Publisert 18. okt. 2024
Oppdatert 21. okt. 2024
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
+ mer
lead
Imponerende: Tørr riesling fra historiske Schloss Johannisberg. Foto: Ole S. Berg
Imponerende: Tørr riesling fra historiske Schloss Johannisberg. Foto: Ole S. Berg

Rieslings kompleksitet, intensitet og anvendelighet til mat gjør vinene helt unike. Historisk har disse vinene vært anerkjent blant de beste, på linje med vinene fra Champagne og Bordeaux. I et vinkart vi fant fra tidlig 1900-tall på Grand Hotel i Oslo var faktisk en spätlese fra Rüdesheimer i Rheingau en av de høyest prisede hvitvinene. Den kostet den gangen 15 kroner, tilsvarende en flaske Montrachet Grand Cru fra årgangen 1929, eller rett under en flaske Mouton Rothschild fra årgang 1920 til 16,50 kroner.

Historisk anerkjent: Spätlese var blant verdens mest ettertraktede viner. Foto: Ole S. Berg

Tilfeldig søtvin

Schloss Johannisberg er ikke bare verdens eldste riesling-produsent, men det var også her verdens første spätlese ble produsert i 1775. Historien sier at budet som brakte beskjed om at innhøstingen skulle starte ankom to uker for sent. Da hadde allerede edelråte spredt seg i vinmarkene, og det resulterte i både en en konsentrert og sødmefull vin. 

På den opprinnelige eiendommen til Schloss Johannisberg, etablert på 1000-tallet, produserer de fortsatt vin på 50 hektar vinmark. Historisk er Johannisberg mest kjent for sine søte viner, men i dag er det vel så stort fokus på tørre viner. 

Historisk: Schloss Johannisberg har produsert vin i nesten 1200 år. Foto: Belmonte Beverage Group

Spesielt tre tørre viner imponerte oss da vi nylig smakte oss gjennom produsentens viner. Disse kommer alle fra en del av Schloss Johannisbergs vinmarker med sørøstlig eksponering. Som i Bourgogne har produsenten valgt å flaske disse under tre ulike kvalitetsnivåer, tilsvarende village, premier cru og grand cru. For å indikere kvaliteten bruker de bronse, sølv og gull på kapselen. 

Smaksnotater

Bronzelack Riesling Trocken, Tyskland
Intens på aroma med moden sitron, steinaktig mineralitet, eple, urter og fersken. På smak har vinen en frisk syre med fast tekstur på midten og en lang avslutning.

  • Poeng: 91.
  • Varenummer: 7825601.
  • Pris: 430 kroner (Tilgjengelig på bestilling).

Silberlack Riesling Trocken GG, Tyskland
Fermenteres på eikefat med lang lagring på gjærrestene som tilfører en rik og kremet stil til vinen. Aroma av moden gul frukt, krydder, ingefær og kremet bakverk. Intens syre kombinert med en intens smak gjør at vinen helst trenger fem til syv år med lagring for å vise sitt fulle potensial.

  • Poeng: 92.
  • Varenummer: 5940201.
  • Pris: 600 kroner (Tilgjengelig i butikk på Steen & Strøm, Aker Brygge, Fornebu og på bestilling).

Goldlack Riesling Trocken, Tyskland
Lagres utelukkende på nye eikefat. Minner om Bourgogne på aroma med eik, smør, modne gule epler, mineralitet og røyk. På smak har den en intens syre og sitruskarakter som trekker deg tilbake til opprinnelsen. Kun 2.500 flasker produseres.

  • Poeng: 95.
  • Ikke tilgjengelig på Vinmonopolet.

Druetypisk village

Bronzelack Riesling Trocken er den friskeste og mest klassiske av de tre. Vinen viser høy intensitet på aroma med moden sitron, steinaktig mineralitet, eple, urter og fersken. På smak har vinen en intens syre med fast og behagelig bitter tekstur og en lang avslutning. Vinen oppfattes helt tørr, men på grunn av den intense syren bruker de faktisk noen gram sukker for balansens skyld. Alle de tørre vinene lagres helt eller delvis på eikefat, men siden Bronzelack er noe friskere i stilen, er eikekarakteren mindre fremtredende.

Strukturert lagringsvin

Fra parsellen rett ovenfor produseres Silberlack Riesling Trocken GG. 90 prosent av denne vinen fermenteres på eikefat med lagring på gjærrestene i ett år, før en videre lagring på ståltank. Dette tilfører en rik og kremet karakter som tilfører ytterligere kompleksitet til aromabildet sammen med moden frukt, sitrus, krydder og ingefær. Den resterende vinen fermenteres på skallene for å tilføre struktur. 

Dette er en konsentrert, rik og kompleks vin med en intens, men velintegrert syre. Selv om vinen drikker veldig godt i dag, kan den med fordel lagre fem til syv år for å vise sitt fulle potensial.

Unike viner: Riesling-druens kompleksitet, intensitet og anvendelighet til mat gjør vinene helt unike. Foto: Belmonte Beverage Group

Gull for grand cru

Husets beste vin (på den tørre siden) er Goldlack Riesling Trocken. Denne kommer fra en parsell rett ovenfor Silberlack, med en perfekt sørøstlig eksponering. Vinen tilsvarer husets grand cru, og byr på en kompleks, intens og tettpakket aroma som kan minne mer om Bourgogne enn tysk riesling. Denne lagres utelukkende på nye eikefat, og viser aroma av smør, modne gule epler, mineralitet og røyk fremfor den typiske lime og grønt eple-karakteren som man forbinder med riesling. På smak er vinen konsentrert og dyp, men den har også en steinaktig mineralitet og intens syre som trekker deg tilbake til opprinnelsen. 

Det er cirka 2.500 flasker produsert av denne vinen, og den er dessverre ikke tilgjengelig i dag. Men 2021-årgangen vil fra nå bli lansert på La Place de Bourdeaux.