<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
Populær plass: Theatercaféen er blant hovedstadens mest populære restauranter for julebord. Foto: Theatercaféen

– Får 200 henvendelser daglig

Har du fortsatt ikke booket julebord? Det er ikke for sent, men hos flere av hovedstadens mest populære restauranter må man være ute et år i forveien for å sikre seg bord i julestrien.

Publisert 18. nov.Oppdatert 19. nov.
Lesetid: 3 minutter

Det nærmer seg fullbooket, sier Kay Henning Johnsen, innehaver av Engebret Café, da Kapital ringer ham for å høre om bestillingsnivået for julebordsesongen. 

– Vi har kun ledig mandag og tirsdag, og får inn 200 henvendelser hver dag for julebord og julelunsj.

For å få bord i julebordsesongen torsdag, fredag eller lørdag må du booke i januar, råder Johnsen, som driver en av hovedstadens mest populære restauranter for julebord.

– Vi åpnet for booking av julebord 8. januar i år, og da mottok vi 400 mail med en gang.

Ifølge restaurantøren har de daglig kapasitet på rundt 680 gjester.

– Vi har fullt året rundt, men rundt 45–50 prosent av årsinntektene kommer nok fra julebordsesongen. Vi har 30.000 gjester hvert år i november og desember. 

Tradisjonsrik mat: Engebret Café serverer lutefisk allerede fra 9. oktober, men julemenyen lanseres 1. november. Foto: Engebret Cafe

Engebret Café lanserte julemenyen 1. november og serverer tradisjonsrik, norsk julemat som lutefisk, pinnekjøtt, juletallerken, smalahove og rakfisk.

– Vi begynner med lutefisk 9. oktober, og da har folk mast om den siden august, sier Johnsen, som lover en “veldig anti-minimalistisk” opplevelse med jul overalt, inne og ute.

– Book et år i forveien

Bookinglistene på en annen av Oslos mest ærverdige institusjoner, Theatercaféen, fylles også raskt opp.

– Noen dager blir fullbooket tidlig på nyåret, sier daglig leder Elisabeth Brochmann.

– Vi har noe ledig på enkelte dager, til lunsj og middag.

Håver inn: Theatercaféen har daglig kapasitet på rundt 1.000 gjester, og julebordsesongen står for en tredel av årsinntekten. Foto: Theatercaféen

– Hvor tidlig må man booke for å få bord hos dere i julebordsesongen?

– Et år i forveien.

Til daglig har restauranten plass til rundt 1.000 gjester, og julebordsesongen står for en tredel av årsinntekten til Theatercaféen. På menyen står blant annet pinnekjøtt, lutefisk og asiatisk ribbe, samt reinsdyr og kveite. Til lunsj har de i tillegg smørbrød med sild og ribbe.

– Julebord i Theatercaféen er ikonisk. Vi føler at hele huset rister i ukene før jul. 

Har venteliste

Har du fortsatt ikke sikret deg julebord, kan du for eksempel sette deg på mediefavoritten Lorrys venteliste.

– Pr. i dag er vi relativt fullbooket til middag onsdag til lørdag, men har fremdeles noe ledig til lunsj, eventuelt tidlig hverdag, sier bookingsjef Silje Jacobsen.

Lorry serverer rundt 900 gjester daglig i julebordsesongen. 

– Vi opererer med venteliste, og står man på denne, kan man få tildelt bord helt frem til samme dag.

Noe ledig: Lorry er nærmest fullbooket til middag onsdag til lørdag, men har fremdeles noe ledig til lunsj, eventuelt tidlig hverdag, sier bookingsjef Silje Jacobsen. Foto: Lorry

Lorry har åpent for julebord-booking hele året, men det lønner seg å være tidlig ute.

– De største fredagene og lørdagene har vært fullbooket siden i sommer.

Booker neste års julebord på vei ut døren

Stortorvet Gjæstgiveri, det tradisjonelle gjestgiveriet fra 1700-tallet, merker også pågangen.

– Noen av Chambre Séparée-rommene reserverer gjestene på vei ut døren for året etter. Mange av disse har ofte lange tradisjoner med julebord hos oss og kan gjerne ha vært besøkende hvert år i over 20 år, sier daglig leder Thomas Bjørkholen Braaten.

De mest populære dagene i julebordsesongen blir fylt opp hos dem i løpet av september. Som prikken over i-en til restaurantens julemat har de utviklet sin egen akevitt, Meir Gjesteakevitt.

– Den passer bra sammen med lutefisk. Det er vår bestselger, med ca. seks til åtte tonn servert i løpet av en sesong, sier Braaten.