Lunsjguiden: Katten var den eneste fornøyde gjesten
Alt fra entusiasmen hos personale og gjestene til smaken på rettene var fraværende hos Mini Thai & Sushi.
I dag er det duket for dramatikk og spenning mellom Lunsjguidens to kvinnelige anmeldere. En catfight begynte å utspille seg allerede før de ankom lokalet som ligger mellom restaurantene Winther og Frenchie på Middelthunet ved Frognerparken. Nabolokalet huser forresten butikken Smak av Italia, som er vel verdt et besøk om det italienske kjøkken frister mer enn det asiatiske.
Mini Thai & Sushi
En rikholdig, kanskje for rikholdig meny, hvor samtlige retter tilbys til lunsj, middag og take away. Få gjester og ingen forstyrrende bakgrunnsmusikk, men ikke intimt selv om lokalet er bitte lite (maksimal kapasitet er 24 personer). Dørgende kjedelig på alle måter, men grei service.
Terningkast 2
Sted: Middelthuns gate 17.
Pris lunsjretter: 159 – 318 kroner.
Tid før maten kom: 9 minutter.
Besøkt: 22. november 2024.
– Jeg har besøkt Mini Thai & Sushi én gang og har på ingen måte lyst til å besøke det lille, kjønnsløse lokalet igjen. Uoffisielt og inni meg ga jeg da stedet en toer, mimrer Long, som ikke engang husker hva hun spiste, annet enn at retten inneholdt indrefilet av okse og at den var gørrkjedelig.
– Mener du det? Jeg spiste en tallerken med spicy grønn karri og kylling med ferske grønnsaker som hadde vært en snartur innom wokpannen. På toppen ba jeg om cashewnøtter, og jaggu fikk jeg det også, i tillegg til en ekstra skål med krydder hvis jeg skulle ønske mer fart, sier Short om sitt tidligere besøk, og som – ikke overraskende – var den som foreslo valg av sted denne gangen.
– Men jeg skal gi deg rett i at lokalet er kjønnsløst.
Vanskelig med så mange valg
Med unntak av et bord med tre personer de antar er kolleger fra Nordea eller en av de mange andre arbeidsplassene i området, er de alene i restauranten. De får utdelt hver sin meny, et laminert A4-ark tettpakket med retter på begge sider. Den ene siden med retter inndelt i kategoriene forretter, thairetter, kinesiske retter og vietnamesiske retter. Side to er forbeholdt ulike sushimenyer.
– Jeg må lete med lupe etter hva som er forskjell på en del av disse rettene. De inneholder jo stort sett det samme; en eller annen variant av protein, ris eller nudler og noe variasjon i grønnsaker og sauser, sier Long idet hun dytter brillene tettere på og nærmest får nesetippen til å stryke over den laminerte menyen.
Etter noen minutters analyse av hva retter som Bo Luc Lac, Gaeng Kheowan og Nuea Pad Peth Prikgaen faktisk inneholder, bestemmer Short seg for en sterk thaisalat med indrefilet til forrett og en spicy nuddelsuppe med kylling, sopp og kokosmelk til hovedrett. Long vil starte med sommerruller; to vietnamesiske vårruller med rispapir, scampi, kylling, egg og grønnsaker. Til hovedrett velger hun wok-kylling med grønnsaker, ingefær, cashewnøtter og chilisaus.
Nok en vinkende katt
Short får øye på den sedvanlige katten som vinker mekanisk fra disken, og lurer på hva som er greia. Hun har jo sett tilsvarende mange ganger tidligere, men hva i all verden?
Long tar på seg oppgaven som Nancy Drew, og googler etter beste evne. Ikke lenge etterpå kan hun fortelle at katten kalles Maneki-neko, som betyr vinkende katt eller lykkekatt på japansk. Den brukes som en lykkebringer i japansk og kinesisk kultur.
– Da får jeg håpe at den også betyr kjøkkenlykke, sier hun spydig, og kun et par minutter senere får de fasit.
Short er på grensen til fornøyd med sin thaisalat, selv om den inneholder store mengder med agurk.
– Spennende smak, og jeg kan jo ikke laste kokken for at agurk absolutt ikke er blant mine favoritter.
– Agurk, løsmais og granateple finnes aldri i mine hjemmelagde salater, sier Short og får sitt pass påskrevet av Long før hun setter tennene i den første sommerrullen:
– Du er et merkelig barn!
Allerede etter første bit er dommen klar. Sommerrullene smaker absolutt ingen ting. Det som gir smak er den tykke, mørke hoisinsausen.
– Visste du at hoisinsaus kan brukes til alt fra dipsaus som her, til marinering av kjøtt og at den kan brukes som en base i andre sauser?
Det var ikke Short klar over, og til tross for at hun ikke har spist opp forretten, dukker den varme suppen opp på bordet.
– Litt irriterende, for jeg liker at suppen er varm, hvisker Short.
Long setter tennene i sin kyllingrett, som ikke smaker annet enn tvers gjennom kjedelig. Hun tar seg ikke bryet med å fullføre retten.
Katten er mest fornøyd
Short gyver løs på suppen før den har rukket å miste for mye varme, og blir overrasket. Den skulle jo være spicy. I stedet smaker den kokosmelk med bleke kyllingbiter og like blek sopp. Nudlene er derimot al dente og ikke noe å utsette på.
– Jeg kan konkludere med at denne retten heller ikke var særlig god. Ikke vond, men bare drepende kjedelig. Det er ingen smaker å ta tak i, hvis det gir mening?
De oppsummerer måltidet, og gir tommel opp for hoisinsausen og thaisalaten, og for at prisnivået er i det nedre sjiktet. Men det er også alt. Long er i hvert fall overbevist om at hun ikke skal besøke den asiatiske restauranten i Middelthunet igjen, og blir til nød med på terningkast tre før hun ombestemmer seg igjen.
– Det føles feil å gi en treer fordi du har fått god mat her tidligere, og fordi den vinkende katten der virker så innmari fornøyd. Dessverre står ikke dette besøket til mer enn terningkast to.