<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gyldendal kutter 50 årsverk

Det normalt viktige andrehalvåret preges av inntektsfall og svakere lønnsomhet. Gyldendal varsler nå kostnadskutt og nedbemanning.

Publisert 6. feb.
Oppdatert 6. feb.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 289 ord
Article lead
lead
TAR GREP: Gyldendal og konsernsjef Tørres Thuv. Foto: Gyldendal
TAR GREP: Gyldendal og konsernsjef Tørres Thuv. Foto: Gyldendal

Gyldendal har tirsdag kunngjort et kostnadsprogram der konsernet skal spare inn 90 millioner kroner. Programmet innebærer at rundt 50 årsverk skal kuttes.

Totalt har konsernet i dag rundt 1.800 ansatte.

Samtidig varsler konsernet at inntektene i fjerde kvartal viser en nedgang på 2 prosent – etter en 4 prosents inntektsnedgang kvartalet før, tynget av et markant fall innen skolebøker.

Normalt venter Gyldendal at mer enn 60 prosent av inntektene og hele overskuddet kommer i andre halvår, men fjoråret ble preget av det konsernet nå omtaler som «manglende inntektsvekst og en unormalt høy kostnadsvekst», noe som «bidrar til svakere lønnsomhet».

Totalt venter Gyldendal at fjorårets inntekter vil lande på nivå med året før. I 2022 ble omsetningen økt med 6 prosent til 2,7 milliarder kroner, etter sterk vekst de foregående årene.

Etter første halvår i fjor hadde konsernet et driftsresultat på minus 111 millioner kroner, en svekkelse på 7 millioner fra året før.

– Må prioritere strammere

Konsernsjef i Gyldendal, Tørres Thuv, påpeker at bokbransjen er under press på grunn av digitalisering og endringer i kundeadferd.

– Markedet er samtidig preget av usikkerhet med høye renter, sterk kostnadsvekst og svakere etterspørsel. Dette gjør at vi må prioritere strammere og vi intensiverer derfor arbeidet med å redusere kostnadene, sier han i en melding.

Gyldendal poengterer at kostnadskuttene og nedbemanningen gjøres «for å sikre økt lønnsomhet og konkurransekraft».

Nedbemanningen vil bli fordelt mellom de ulike forlagsenhetene i Gyldendal Norsk Forlag, ARK Bokhandel samt stab- og støttefunksjoner i konsernet.

– Det er aldri noen lett beslutning å legge ned arbeidsplasser, sier konsernsjef Thuv, som presiserer at grepene er helt nødvendige for å sikre lønnsomhet og konkurransekraft.

– Gyldendal har et langsiktig perspektiv og sterke markedsposisjoner som skal utvikles videre, sier han.

Konsernet planlegger å presentere årsresultatet for 2023 den 12. mars.