<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fikk tilbake millionbot og gikk i pluss

Inntektene falt og driftsresultatet til forlagshuset Vigmostad Bjørke var egentlig rødt i fjor. Likevel ble det overskudd, takket være tilbakebetaling av en gigantbot.

Publisert 25. aug.
Oppdatert 25. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 308 ord
KAN SMILE: Tross et krevende år, kunne styreleder og eier Arno Vigmostad i Vigmostad Bjørke glede seg over et plussresultat. Foto: Iván Kverme

Ved første øyekast kan det virke som om Vigmostad Bjørke gjorde det sær godt i fjor, men et nærmere dykk ned i regnskapet viser noe annet.

Landets fjerde største forlagshus opplevde en inntektssvikt på 5 prosent i fjor, eller 43,7 millioner kroner.

Konsernomsetningen endte nær 816 millioner. Inntektene har falt siden 2021, da de utgjorde 926 millioner kroner.

Driftsresultatet i fjor ble 62 millioner kroner, men i denne summen ligger et fradrag på 92,6 millioner kroner som selskapet fikk tilbakebetalt av Konkurransetilsynet på tampen av fjoråret.

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke

(Mill. kr) 2023 2022
Driftsinntekter 815,6 859,3
Driftsresultat 62,3 -88,9
Resultat før skatt 80,8 -80,3
Årsresultat 81,3 -83,3

Penger sendt i retur

Beløpet var forlagets andel av en gigantbot 545 millioner kroner som Konkurransetilsynet ila Gyldendal, Cappelen Damm, Aschehoug, Bokbasen og Vigmostad Bjørke i november 2022.

Men forlagene ble hørt da de klagde overtredelsesgebyret inn for Konkurranseklagenemnda og hevdet de ikke hadde utvekslet fremtidige bokpriser og konkurransesensitiv informasjon.

Dermed betalte tilsynet tilbake boten.

Hadde ikke forlagene fått medhold i nemnden, ville Vigmostad Bjørkes driftsresultat endt på minus 30 millioner kroner i fjor.

Takket være et positivt finansresultat endte resultatet før skatt på 80,8 millioner. Uten tilbakebetalingen ville tallet vært nærmere 12 millioner i minus.

Kan få mer tilbake

De fire forlagene og Bokbasen har også søkt om å få dekket sine sakskostnader til advokater i forbindelse med klagesaken mot tilsynet. Får forlagene medhold, vil ytterligere millioner tikke inn på konto.

Totalt har forlagene krevd 45,3 millioner kroner dekket, skrev DN tidligere i år.

Styret har for 2023 besluttet å utbetale et utbytte på 10 millioner kroner, som deles likt mellom de to eierne Arno Vigmostad og Arnstein Bjørke.

De to grunnla forlagshuset på begynnelsen av 90-tallet da de studerte på Norges Handelshøyskole i Bergen.