<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

5 digitale spådommer for 2020

Data kommer til å være roten til all innovasjon det neste tiåret, skriver Geir Rostadmo-Strømme, Norgessjef Dell Technologies.

    Publisert 19. jan. 2020 kl. 18.52
    Oppdatert 19. jan. 2020 klokken 18.52
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 454 ord
    Geir Rostadmo-Strømme. Foto: Dell Technologies

    Et nytt tiår står for døren, og det er store forventninger til hvilke teknologiske nyvinninger som kommer. Roten til mye av innovasjonen de siste årene ligger i data, og ikke minst prosessorkraften til å forflytte og behandle disse. 

    Den teknologiske utviklingen har gått enormt fort de ti seneste årene. Mer data og mer innovasjon kommer til å prege det neste tiåret

    Med den sterkt økende mengde data som kommer til å bli produsert de neste ti årene, kan vi bare forestille oss hvordan verden kommer til å se ut i 2030. Jeg starter derfor med noen enklere og mer nærliggende spådommer; de som vil prege oss i 2020:

    • Big data, metadata, strukturert og ustrukturert. I skyen, på enheter og i datarom. Data finnes overalt. Virksomheter sliter med å sørge for at rett data er på rett sted til rett tid. For mange systemer og tjenester gjør at brukerne ikke får rask nok tilgang til riktige data. I 2020 vil tilgjengelighet være en prioritering, fordi det er data som får innovasjonshjulene til å spinne.
    • Private og offentlige skyer som kan og vil sameksistere blir allemannseie i 2020. Multiskystrategier støttet av hybridskyarkitektur spiller en stor rolle når virksomheter skal forenkle administrasjonen og tilgang til data. Private skyer kommer også til å eksistere utenfor datasentrene. Aktivitetene i disse distribuerte datasentrene vil øke med utrullingen av 5G-nett og vil gi verdifull innsikt i data i sanntid.
    • Det finnes snart ikke den ting som ikke kan kobles opp til et nettverk. 5G-nettet vil bidra til virtualiserte og programvaredefinerte nettverk blir en naturlig del av en holistisk IT-infrastruktur. Slik kan data fraktes raskt og trygt mellom enhetene i utkanten av nettverket, til private og offentlige skymiljøer. Åpne nettverksløsninger vil ha forrang over proprietære løsninger, fordi virksomheter vil trenge den fleksibilitet kun et programvaredefinert nettverk kan gi.
    • Programvare som benytter kunstig intelligens (AI) og maskinlæring skaper systemer som vet når og hvor det må optimalisere prosessorkraft basert på dine bruksmønstre. Fremgangen med kunstig intelligens og maskinlæring vil i løpet av 2020 gjøre maskiner ennå smartere. De vil kunne optimalisere prosessorkraft og batteritid – og bli mer selvstendige ved at de kan reparere seg selv eller automatisk varsle om behov for service.
    • Innkjøps- og driftskostnader kan være begrensende faktorer når man forsøker å planlegge forbruk og databehandling for det kommende året. «Som-en-tjeneste» gir fleksibilitet og lar brukerne betale for kun det de faktisk bruker. Det neste året kommer fleksible forbruksmodeller å bli ennå mer utbredt ettersom virksomheter blir programvaredefinert og skybasert.

    Den teknologiske utviklingen har gått enormt fort de ti seneste årene. Mer data og mer innovasjon kommer til å prege det neste tiåret.

    Geir Rostadmo-Strømme

    Norgessjef i Dell Technologies