Vil han kjøpe aksjer i verdens største oljeselskap?

Finansdepartementet har sørget for at Saudi-Arabia ikke er en del av Oljefondets referanseindeks. Men hvis han vil, kan Yngve Slyngstad likevel være med på årets børsnotering av Saudi Aramco.

KJØPE, ELLER IKKE? Hva adm. direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management gjør når Saudi-Arabias statlige oljeselskap skal børsnoteres, vil bli fulgt med argusøyne. Foto: Eivind Yggeseth

Hvis Oljefondet, verdens største statlige oljefond, ikke blir med i børsnoteringen av verdens desidert mest lønnsomme selskap og desidert største oljeselskap, vil det nesten garantert bli slått stort opp i internasjonal presse. Konklusjonen kan lett bli at Statens pensjonsfond utland, med sine snart 10.000 milliarder kroner, ikke kjøper aksjer i Saudi Aramco fordi Oljefondet ikke lenger vil eie oljeselskaper. Men det riktige er at Oljefondet kun utelukker rene oppstrømsselskaper, og har beholdt de største oljeselskapene, som Shell og Exxon. Saudi Aramco har en betydelig nedstrømsdel i virksomheten, og det er derfor lite sannsynlig at selskapet vil gå inn i FTSE Russell-indeksen «produsenter av råolje», selskaper som nå Oljefondet utelukker.

Hvis Oljefondet ikke blir med på børsnoteringen, kan det også bli sett på som en politisk beslutning – ikke på grunn av Norges oljerisiko eller klimahensyn, men av andre etiske grunner. For hvis Oljefondet glimrer med sitt fravær nærmere jul, når Saudi Aramco skal børsnoteres i Riyadh, vil det trolig være fordi Finansdepartementet har sørget for at Saudi-Arabia ikke vil gå inn i Oljefondets referanseindeks. Siden mars i år har landet vært inkludert av FTSE Russell, en inkludering som ifølge Slyngstad ville føre til en dobling av Oljefondets investeringer i landet. Men i fjor høst ba Finansdepartementet Norges Bank om å vurdere aksjeinvesteringer i fremvoksende markeder grunnet politisk risiko og ustabilitet, og departementet besluttet at nye land ikke skal tas inn i referanseindeksen før departementet har tatt en beslutning.

– Jeg er glad for at Norges Bank nå må gjøre en helhetlig vurdering av dette markedet før man øker sine investeringer i Saudi-Arabia, sa stortingsrepresentant Abid Raja (V) til E24 i fjor høst. Raja har vært kritisk til Oljefondets investeringer i landet, blant annet på grunn av drapet på journalisten Jamal Khashoggi, krigen i Jemen og menneskerettighetssituasjonen.

KRITISK: Venstres Abid Raja. Foto: NTB scanpix

I sommer kom Norges Bank med sin konklusjon der banken foreslår «ingen endringer i metoden og reglene for sammensetningen av delindeksen for fremvoksende markeder i referanseindeksen for aksjer». Likevel, siden Finansdepartementet ennå ikke har konkludert, er fortsatt Saudi-Arabia ikke i referanseindeksen. Om landet kommer inn i indeksen, vil det i hvert fall ikke skje så tidlig som i høst, når børsnoteringen skjer.

«Vi vil legge frem våre vurderinger i fondsmeldingen til våren», skriver Finansdepartementet i en epost.

Men NBIM-sjef Yngve Slyngstad kan selvfølgelig fortsatt kjøpe Saudi Aramco-aksjer, men da gjøre et solid avvik fra egen referanseindeks. Da blir det på hans kappe.

Det kan tenkes at Slyngstad etterhvert blir stoppet likevel av etiske grunner. Etikkrådet kan ikke hindre ham fra å delta i selve børsnoteringen, fordi rådet kun vurderer selskaper som allerede er en del av aksjeporteføljen. Altså må Oljefondet først kjøpe aksjene, og så kan Etikkrådet eventuelt svarteliste selskapet. En svartelisting kan være i emning gjennom et nyopprettet etikkutvalg som skal vurdere å endre Etikkrådets retningslinjer for observasjon og utelukkelse, samt «om dagens virkemidler er egnet ved investeringer i land med lovgivning og regelverk som bryter med anerkjente internasjonale konvensjoner og etiske standarder og i land med svak informasjonstilgang». Dette utvalget skal levere sin utredning innen 15. juni 2020.

VIL SELGE: Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman. Foto: NTB scanpix

Børsnoteringen av Saudi Aramco er omtrent ett år forsinket. Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, kunngjorde i 2016 at selskapet skal på børs og mente det er verdt 2.000 milliarder dollar, tilsvarende det dobbelte av Oljefondet. Ifølge Bloomberg mener enkelte analytikere at verdien trolig vil bli nærmere 1.500 milliarder dollar, mens Bloombergs eget analysehus opererer med en verdsettelse på 1.100 milliarder – fortsatt nok til å bli verdens mest verdifulle børsnoterte selskap.

Det planlagte aksjesalget i forbindelse med noteringen er ifølge amerikansk presse blitt nedjustert. Denne uken skrev Wall Street Journal at de nå planlegger for å selge kun 1 til 2 prosent av aksjene i en børsnotering i Riyadh, som skal skje sent i november eller tidlig i desember – omtrent på det tidspunktet 100 prosent av den tapte produksjonen etter droneangrepet skal være tilbake. Det snakkes fortsatt om en sekundærnotering på et senere tidspunkt på en større, utenlandsk børs, med et nytt stort aksjesalg. Skal primærnoteringen i Riyadh bli den største noensinne, må den slå kinesiske Alibabas 25 milliarder dollar i 2014. Det vil si for eksempel 2 prosents aksjesalg og en verdsettelse på minst 1.300 milliarder dollar. Prospektet skal visstnok publiseres om rundt to uker. Man vil tro Slyngstad i hvert fall vil ta en titt.