Kommentar: Deal etter deal etter deal

IMF nedjusterer verden. Men det har finansmarkedene alt gjort, så der dominerer håpet om den ene dealen etter den andre.

BLÅSER I IMF-ANSLAG: Paul Donovan, UBS Wealth Management. Foto: NTB Scanpix

Og det er langt å gå

Det er lengselen som driver deg

Jahn Teigen, «Mil etter mil» (1978)


Like any dealer he was watching for the card 

That is so high and wild

He'll never need to deal another

Leonard Cohen, «The Stranger Song» (1967)

Så kutter IMF sine vekstprognoser for verdensøkonomien igjen: Ned to tidels poeng til 3 prosent i år og ett tidels poeng til 3,4 prosent neste år. Analysene er som alltid grundige, og som alltid er de litt bakpå.

«Er det noen som egentlig bryr seg? Global vekst er et kunstig tall. Markedene vet at verdensøkonomien bremser ned (IMF er bestandig sent ute). Og siden 1988 har IMF spådd 47 resesjoner som ikke har funnet sted,» oppsummerer Paul Donovan, sjeføkonom i UBS Wealth Management.

Mens IMF skrur bekymringsvolumet til 11, begynner aksjemarkedet å prise inn at den ene dealen etter den andre vil bli inngått. Den amerikanske S&P 500-indeksen endte tirsdag på 2.995,68 poeng, 1 prosent lavere enn all-time high fra 26. juli på 3.025,86 poeng. Det britiske pundet lå onsdag ettermiddag på 1,2739 dollar, opp fra 1,22 dollar onsdag i forrige uke, og det var etter å ha falt litt tilbake på overskrifter om at det er liten sjanse for deal mellom EU og Brexit nå.

En Brexit-avtale er umulig hvis ikke Storbritannia gir noe etter, sa kilder til Bloomberg onsdag. Men en avtale om utsettelse burde gå greit når det først er bevegelse i samtalene – hvis britene vil.

USA og Kina inngikk på sin side en slags våpenhvile i handelskrigen i Washington sist helg. Donald Trump skryter av en substansiell Fase 1-avtale, og indikerer at en deal kan signeres med president Xi under APEC-møtet i Chile 16.–17. november. Kinas offisielle uttalelse etter samtalene var mer nøkterne, men påpeker at det ble gjort fremskritt innen landbruk, intellektuell copyright, valutakurser, finansielle tjenester, samarbeid om handel, overføring av teknologi, samt en mekanisme for håndtering av uenighet. 

Det høres jo ikke så ille ut, og finansmarkedene tolker det i beste mening. Blant analytikere er det fortsatt stor skepsis til utsikter for en snarlig, storstilt deal mellom USA og Kina, for ikke å snakke om en valutapakt med noe substansielt innhold. Men bare det å slippe opptrapping av handelskrigen er en lettelse.

Børsene og lange renter har derfor steget litt. Lange renter kommer ikke til å stige så mye av tre grunner, tror Danske Bank:

Den underliggende makrosituasjonen i eurosonen er fortsatt svak. ESBs pengepolitiske stimulans skal ikke undervurderes. Markedet har mistet troen på at inflasjonen kommer til å stige.

I Kina var oppgangen i konsumprisindeksen siste 12 måneder riktignok på så mye som 3 prosent i september, det høyeste siden november 2013, drevet av en oppgang på 47 prosent i prisene på kjøtt og lignende.

Det skyldes svineinfluensa, og her må vi igjen til Paul Donovan i UBS. Han vendte tilbake på jobb ved månedsskiftet etter å ha blitt suspendert i juni. Kineserne ble litt sinte etter at han sa i en podcast at utbruddet av svineinfluensa i Kina ikke spilte noen rolle med mindre du er «et kinesisk svin» eller «spiser svinekjøtt i Kina». Kineserne så en sjanse til å bli fornærmet, og grep den – et klassisk symptom på dårlig forhold mellom Kina og Vesten. UBS satte sjeføkonomen på sidelinjen i noen måneder.

Justert for mat er Kinas inflasjon bare på 1 prosent, det laveste siden mars 2016. 

La oss håpe at IMF ikke blir fornærmet av Donovans frekkheter.