Kronen flyr på handelens vinder

Den norske kronen bryter med det vanlige sesongmønsteret og styrker seg rett før nyttår. Så har den også gått klart svakere enn vanlig tidligere i år.

HANDELSOPTIMISME: Det er bra for den norske kronen. Foto: NTB Scanpix

Desember og romjul har i mange år vært ensbetydende med svak krone. Da euroen etablerte seg på over 10 kroner allerede i oktober, lød spørsmålet: Ville den sesongmessige svekkelsen mot nyttår komme på toppen av svekkelsen vi allerede hadde sett? Eller var svekkelsen i oktober bare en fremskynding av det vanlige mønsteret?

Siste fredag før nyttår må det være lov å komme med en konklusjon: Det var, om noe, en fremskynding. Euroen nådde en topp på 10,25 kroner i slutte av oktober (målt ved Bloombergs sluttkurser), mens kursen fredag ettermiddag bare var 9,85 kroner. Det er faktisk det sterkeste kronenivået siden i sommer. 

En tier er den nye normalen når 9,85 mot euro fremstår som en sterk og solid kronekurs. Og euroen hoppet litt mot dollar, så dollar sank til 8,83 kroner.

Gamle modelltravere som bare ser på oljepris og renteforskjeller har ikke kunnet forklare kronekursen, mens oljepris, prising av oljeselskaper og det litt flytende begrepet geopolitisk uro gir mer mening. 

S&P 500 på ny all-time high i romjulen og oljeprisen på 68 dollar fatet og det høyeste siden mai, sett bort fra droneangrepet mot Saudi-Arabia i september, tyder på at optimismen rundt handelskrig får feste. Noen gode tall fra Kina og USA kom også.