Svake industritall, stabil krone mot euro

SVEKKELSE I INDUSTRIEN: Statsminister Erna Solberg besøkte Elkem i august 2019. Foto: NTB Scanpix

Når Norges Banks nye pengepolitiske komité holder sitt første rentemøte denne uken, får de med seg et svakt konjunkturbarometer fra Statistisk sentralbyrå (SSB) inn døren.

Industriindikatoren falt ytterligere i fjerde kvartal, «og raskere enn vi tror de fleste hadde ventet», skriver sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank. Hovedindikatoren falt til 0,7 fra 2,3.

Norges Banks regionale nettverksundersøkelse viste før jul også en svekkelse. SSBs undersøkelse tilsier at industriproduksjonen svekker seg med en årstakt på 3 prosent, ifølge Børsum.

«Alle spørreundersøkelser er enige om at situasjonen har svekket seg for industriproduksjonen. SSB-undersøkelsen er svakest, men også den minst volatile, og således den mest pålitelige av disse undersøkelsene,» skriver han.

Som så ofte ellers siden jul var det knapt noen endring å snakke om i kronekursen mot euro. Euroen lå mandag ettermiddag på 9,8835 kroner, ifølge Bloomberg, en svekkelse på 0,01 øre fra fredag. Men dollaren steg en halv øre til 8,9170 kroner.

 Frem til januar 2015 gjorde den sveitsiske sentralbanken alt for å hindre euroen i å falle til under 1,20 sveitserfranc. Da kortene ble kastet, sank kursen til under 1. I 2018 luktet den på 1,20 igjen, men i går var kursen 1,0740 franc. Det blir et dyrt Davos-opphold.